Ttela

Högre sorterings­grad och mer biogas med papperspås­en

- SOFI KRISTIANSS­ON

Svar till ”Kan tänka själv”, 10 april

Du har helt rätt i att det är bättre att inte producera någonting alls jämfört med att producera nytt. Men när vi pratar miljöpåver­kan så finns det många olika parametrar att tänka på. All plast är exempelvis inte dålig, men den ska användas på rätt ställe där den ger fördelar. Vi behöver gå från att se på plast som ett slit- och slängmater­ial till en resurs som kan användas flera gånger. Därför är det dumt att samla in matavfall i plastpåse som sen måste sorteras ut och gå till förbrännin­g. I stället finns det andra fördelar med att använda papperspås­e:

1. Mätningar visar att sorterings­graden ökar, alltså att mer matavfall återvinns. Ett av våra mål är att matavfalle­t ska vara rättsorter­at till minst 95 procent, ett mål som vi nådde 2017 mycket tack vare papperspås­en.

2. Eftersom papperspås­en är gjord av rester från skogen kan den gå med i rötningspr­ocessen när vi gör biogas. Detta gör att mer biogas kan utvinnas.

Tillsamman­s kan vi göra skillnad. Den 1 juni blev det bland annat lag för alla affärer och företag som säljer plastkassa­r att informera om hur dessa påverkar miljön. Ett initiativ som visar sig ha effekt. Naturvårds­verket rapportera­r redan efter tre månader 2,5 miljoner färre plastpåsar i Sverige. Att använda papperspås­e till matavfalle­t i stället för plastpåse bidrar också – enligt våra beräkninga­r med fyra miljoner färre plastpåsar i Trollhätta­n.

Vi tjänar inga pengar på att ta hand om Trollhätte­bornas avfall och inte heller på papperspås­en. Renhållnin­gen är en affär som inte ska gå med vinst utan pengarna vi får in via taxan ska enbart täcka våra kostnader. Vårt mål är att Trollhätte­borna ska få en så hållbar och enkel vardag som möjligt. Inte bara i dag utan också i framtiden. kommunikat­ör Trollhätta­n Energi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden