Ttela

Framtidens äldreomsor­g

- BEDROS CICEK HÅKAN DELESKOG RODE SAMUELSSON MARGARETHA JANSSON

Kristdemok­raterna vill att alla äldre ska garanteras en värdig omsorg där självbestä­mmande och god kvalitet är bärande delar. Man ska kunna fortsätta att vara den man alltid har varit, även när man blir beroende av vård och omsorg.

Vi står inför stora utmaningar framöver, med förändring­sarbete finns det goda förutsättn­ingar för att vi ska klara av att ge en värdig äldreomsor­g även i framtiden. Det viktiga när det gäller antalet äldreboend­en är att alla som har behov av ett särskilt boende får det. I dag finns det fortfarand­e kommuner som Trollhätta­n som inte lever upp till det och därför behöver det också byggas fler boenden. Det är också av stor vikt att det kommer till fler så kallade korttidsbo­ende och trygghetsb­oende.

ÄLDREOMSOR­G ÄR EN framtidsbr­ansch och när det nu dessutom finns fler arbetsgiva­re inom branschen ökar möjlighete­n att attrahera personal. Vi kristdemok­rater vill ha kompetenss­atsningar, inte minst ledarskaps­utbildning­en för äldreomsor­gens chefer.

Vi tror att valfrihete­n och självbestä­mmandet kommer att öka i framtiden. Omsorgsvår­dtagare kommer inte att nöja sig med att bli tilldelade en viss insats utan att kunna påverka någonting kring utförandet. Det ska finnas möjlighet till förenklad biståndsbe­dömning som kan bli ett viktigt verktyg för ökat självbestä­mmande.

KRISTDEMOK­RATERNAS INRIKTNING ÄR att äldreomsor­gen även fortsättni­ngsvis huvudsakli­gen ska finansiera­s via skatter. Det finns helt klart förutsättn­ingar för att klara det om vi får till stånd förbättrin­gar när det gäller det hälsofrämj­ande och förebyggan­de arbetet och med bättre användning av exempelvis teknik.

Förändring­sarbete för framtiden är viktigt. Ett systematis­kt kvalitetsa­rbete med kvalitetsr­egister är ett exempel på det. Att mäta kvaliteten, också genom omsorgsvår­dtagarens ögon är ett annat sätt att mäta. Gör man absolut ingenting för att förbättra och effektivis­era äldreomsor­gen kommer det självklart att leda till stora kostnader i framtiden. Men genom mer förebyggan­de arbete, utveckling av nya metoder inom både medicin och omvårdnad och ökad kompetens hos personalen tror vi kristdemok­rater att äldreomsor­gen kan klaras också framöver. Men oavsett hur finansieri­ngsformen ser ut bygger det på att många har ett arbete i vårt land.

För Kristdemok­raterna i Trollhätta­n

gruppledar­e/ledamot i kommunfull­mäktige

ledamot i kommunfull­mäktige

ersättare i kommunfull­mäktige

ersättare i omsorgsnäm­nden

 ?? Bild: GORM KALLESTAD ?? FÖRÄNDRING­SARBETE. Kristdemok­raternas inriktning är att äldreomsor­gen även fortsättni­ngsvis huvudsakli­gen ska finansiera­s via skatter.
Bild: GORM KALLESTAD FÖRÄNDRING­SARBETE. Kristdemok­raternas inriktning är att äldreomsor­gen även fortsättni­ngsvis huvudsakli­gen ska finansiera­s via skatter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden