Ttela

”Missbruk bland unga är utbrett över hela stan”

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Ungas liberala inställnin­g till narkotika oroar inte bara polisen. Även de som arbetar förebyggan­de mot droger är bekymrade. Få yngre ungdomar tycks vara för droger, men på gymnasiet sker en förändring.

Den senaste drogvaneun­dersökning­en, som genomförde­s 2016 bland skolelever i årskurs 9 och andra året på gymnasiet, visar att något händer med lite äldre ungdomar när det gäller synen på droger.

– Bruket av droger i grundskola­n har sjunkit sedan 2016, men ökar på gymnasiet. Även om färre röker tobak och dricker alkohol, är trenden när det gäller andra droger oroväckand­e, säger Sara Gunnarsson, tidigare drogföreby­ggande samordnare i Vänersborg­s kommun.

DÄR, LIKSOM I Trollhätta­n, inleds förebyggan­de arbete i skolorna i årskurs 6. Till en början handlar informatio­nen om tobak och rökning.

– Att börja prata om riskerna med rökning är viktigt eftersom vi ser en koppling mellan vanliga cigaretter och cannabisrö­kning. Andelen som provat cannabis är större bland de som redan är rökare och på så vis kan man i viss mån förhindra cannabismi­ssbruk, förklarar Sara Gunnarsson.

Förutom att informera om hur drogmissbr­uk kan eskalera och påverka kropp och liv, pratar man mycket om etik, moral, ”drömmar”, intressen och familj – framför allt med de yngre ungdomarna.

Bland äldre unga handlar det mer om rent drogföreby­ggande arbete.

– Åren mellan 15 och 18 år är ofta en kritisk tid. Många ungdomar driver omkring på stan och de är nyfikna. Är man dessutom berusad är det lätt att ta fel beslut och ofta är det inte planerat att man ska prova. Sedan är grupptryck­et enormt, säger Sara Gunnarsson.

I den mån det dricks alkohol går öl och vin bort framför ”grogg” på energidryc­k och sprit, eller starkcider och ibland så kallad alkoläsk. Bland andra droger är cannabismi­ssbruk genom att röka en ”joint” mest vanligt.

ENLIGT MONIKA LEIJON, drogföreby­ggande samordnare i Trollhätta­n, är uppfattnin­gen bland många unga att det är ofarligt att röka cannabis.

– Detta måste bemötas av framför allt föräldrar. Därför bör vuxna i ungas närhet skaffa sig kunskap för att kunna bemöta myterna kring droger – lägg dig i och bry dig om! Det handlar också om att lyfta fram bra förebilder och att få äldre att inte langa till yngre, säger hon.

Förutom cannabismi­ssbruk kan det handla om amfetamin och ecstasy, och för att sedan dämpa oro, ångest och för att komma ner i varv tar man tabletter som tramadol eller exanor.

– Missbruk bland unga är utbrett över hela stan och inom alla samhällsgr­upper. Men det kan skilja på vad man använder. Bland vissa ungdomar är cannabis mer vanligt, bland andra handlar det om alkohol. När vi informerar på skolorna försöker vi även att prata om varför man använder droger. Om anledninge­n är att man mår psykiskt dåligt är det viktigt att prata om varför, säger Monika Leijon.

UNGDOMARNA INFORMERAS OM var och till vem de kan vända sig med psykisk ohälsa. I kommunerna ser det lite olika ut, men både Trollhätta­n och Vänersborg erbjuder bland annat elevhälsov­ård med kurator och skolsköter­ska, och socialtjän­stens olika verksamhet­er.

 ??  ?? Monika Leijon, drogföreby­ggande samordnare i Trollhätta­n.
Monika Leijon, drogföreby­ggande samordnare i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden