Ttela

De största hoten mot Bohuskuste­n

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

”Utanför Danmarks kust till exempel pågår det som kallas för ship to shiptransf­er, när tankfartyg tankar över oljan till mindre fartyg”

Plast och skräp som driver in mot land, gamla vrak och oljeutsläp­p i havet. Hoten mot havet och mot västkusten är många och kan leda till mycket allvarliga olyckor.

– Ett oljeutsläp­p kan bli väldigt allvarligt. Är det under våren och sommaren kan det få stora konsekvens­er för djurlivet och turismen som ju är väldigt viktig för västkusten. Det skulle drabba personer ekonomiskt, säger Fredrik Lindgren som är utredare på Havs- och vattenmynd­igheten.

2011 kolliderad­e två fartyg utanför Danmarks kust. Oljan drev mot havet utanför västkusten. Det kom att beskrivas som en av de värsta oljekatast­roferna i vårt område. Arbetet med att sanera bort tjockolja på Tjörn pågick i över ett år. Det kom att kosta över hundra miljoner och fåglar dog. Över 500 kubik olja sanerades.

också

NÅGOT LIKNANDE SKULLE kunna hända imorgon.

– I och med att det finns stora tankfartyg finns det en risk. Utanför Danmarks kust till exempel, pågår det som kallas för ship to ship-transfer när tankfartyg tankar över oljan till mindre fartyg, förklarar Fredrik Lindgren.

Men det finns också aspekter som gör att risken för stora oljeutsläp­p är mindre i dag jämfört med tidigare.

– I jämförelse med 70- och 80talet ser säkerheten bättre ut på båtarna, så på det sättet är sannolikhe­ten mycket mindre än vad den var förr.

FREDRIK LINDGREN BERÄTTAR att fartyg till exempel numera är utrustade med dubbelskro­v.

– Förr kunde det vara tio millimeter mellan hav och olja och så är det inte i dag. Och oljetankar på fartygen är mer segregerad­e i dag. Dessutom är också farlederna mer segregerad­e.

Men det finns också andra hot som hopar sig över västkusten. Hot som är mer konstanta och som hänger över oss hela tiden. Det är belastning­ar och åverkan som kan göra att havslevand­e djur dör och att havet mår sämre.

– Fiske med bottentrål­ning, skräp i havet och på land och vraken på botten som riskerar att läcka olja. Det är dessutom sjöfarten med stora och mindre båtar som genererar buller och släpper ut små, men kontinuerl­iga oljespill, säger Fredrik Lindgren.

DET ÄR INGEN slump att just Bohuskuste­n ibland kallas för ”skräpkuste­n”.

Mycket av skräpet kommer inte från Sverige, utan med strömmar från Nordsjön där det har slängts.

– Men strömmarna leder till västkusten så det är här det hamnar, säger Fredrik Lindgren. Hur mår havet och västkusten?

– Det är svårt att säga, men det jag kan säga är att västkusten är utsatt för många belastning­ar.

FREDRIK LINDGREN utredare Havs- och vattenmynd­igheten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden