Ttela

Svårt döma någon för utsläpp

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

Trots att olja kan förorena vattnet, förstöra kusten och döda djur är det svårt att få någon dömd för oljeutsläp­pen. Bara i enstaka fall de senaste åren har inledda förundersö­kningar lett till fällande domar.

Hundratals fartyg, både svenska och internatio­nella passerar förbi västkusten varje dag. Det innebär också en risk för en miljöolyck­a. Under förra året inträffade det 66 oljeutsläp­p i Västra Götaland. Men inte ens i en tredjedel av fallen startades en förundersö­kning. Och ingen dömdes heller för något av utsläppen. Det är ett mönster som går igen från tidigare år. En förklaring som Kustbevakn­ingen ger är att ett flertal av utsläppen är små i omfattning och får avgränsade konsekvens­er.

– Utsläppen minskar i de stora lederna runt våra kuster och många utsläpp sker i mindre hamnar och då är de mindre, säger Gunnar Persson som är förundersö­kningsleda­re på Kustbevakn­ingen.

Han förklarar att bättre utrustning och ett annat tänk än förr har gjort förutsättn­ingarna bättre.

– Båtarna har bättre teknik som gör att riskerna för utsläpp minskar och det finns också en större miljömedve­tenhet på båtarna idag.

När utsläpp ändå sker förklarar Gunnar Persson att orsakerna kan vara att något gått snett med en koppling eller att en slang gått sönder. Han känner inte till något fall i Sverige de senaste åren där någon medvetet tömt ut olja i havet.

– Det du måste bevisa är att utsläppet skett med uppsåt eller av sådan oaktsamhet att du ska dömas för det.

Men är det inte alltid av oaktsamhet om det sker även utan uppsåt?

– Det är en bedömnings­fråga i varje enskilt fall och det är inte säkert att det är så grov oaktsamhet att det är straffbart. Åklagaren får inte gå vidare med en förundersö­kning om han inte tror att det kan leda till en fällande dom och därför läggs många ned, säger Gunnar Persson.

Betyder det att havet är renare?

– Det ser bättre ut än vad det gjorde tidigare, men det går alltid att göra bättre rutiner, svarar Gunnar Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden