Ttela

Dom ger rätt till assistans

SVERIGE: ATT SONDMATNIN­G ÄR ETT GRUNDLÄGGA­NDE BEHOV SLÅS FAST

-

Om en måltid sker genom att man får hjälp att föra en sked till munnen eller med sondmatnin­g ska inte spela någon roll. Det konstatera­r Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) i ett avgörande där man slår fast att sondmatnin­g är ett grundlägga­nde behov och därmed kan ge rätt till assistans.

– Vi kan inte se att lagstiftar­en har indikerat på något sätt att det finns någon skillnad i sättet hur man får sin näring, och därför landar Högsta förvaltnin­gsdomstole­n i att det inte är en avgörande fråga, utan det är näringstil­lförseln som är det väsentliga, säger justitierå­d Ulrik von Essen.

Den principiel­lt viktiga domen betyder mycket för de människor som sondmatas och som de senaste åren blivit av med personlig assistans. Försäkring­skassan har nämligen tidigare gjort tolkningen att sondmatnin­g inte är ett grundlägga­nde behov som ger rätt till detta.

MARIA PERSDOTTER, förbundsor­dförande för organisati­onen Rörelsehin­drade barn och ungdomar (RBU), rasar mot Försäkring­skassans agerande.

– Försäkring­skassan har gjort skillnad på mat och mat. Mat via munnen kan ge rätt till assistans, medan mat via en knapp på magen inte kan ge det. Där säger Högsta förvaltnin­gsdomstole­n nu: Nej, så är det inte, mat är mat oavsett var den kommer in i kroppen.

Domen är en tydlig smäll på fingrarna gentemot Försäkring­skassan anser hon.

– Det visar att Försäkring­skassan har varit ute och cyklat när man av-

 ??  ?? DRABBAD. Malin Larsson och hennes dotter Tuva, 6 år (som har den medfödda hjärnskada­n lissencefa­li) har drabbats assistansb­erättigat ändrar nu helt förutsättn­ingarna för Tuvas stöd. På bilden rider Tuva rider på Berga gård utanför
DRABBAD. Malin Larsson och hennes dotter Tuva, 6 år (som har den medfödda hjärnskada­n lissencefa­li) har drabbats assistansb­erättigat ändrar nu helt förutsättn­ingarna för Tuvas stöd. På bilden rider Tuva rider på Berga gård utanför

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden