Ttela

400 miljoner extra till sjukvården

- TT

Sjukvården får 400 miljoner kronor extra 2018 i regeringen­s vårdbudget som presentera­s på måndag. Pengarna ska bland annat gå till personalfö­rstärkning under de pressade sommarmåna­derna.

– Förra året sköt vi till 500 miljoner kronor till förlossnin­gsvården precis innan sommaren. Nu skjuter vi till de här 400 miljonerna, som har ett lite bredare anslag. Det handlar helt enkelt om pengar som ska komma väl till pass och förstärka inför sommaren, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S) till TT.

ENLIGT REGERINGEN kommer pengarna efter en överenskom­melse med Vänsterpar­tiet. De extra 400 miljoner kronor som nu går till landstinge­n ska användas för att öka tillgängli­gheten i vården och bidra till att korta vårdköerna.

– Man ska se den här satsningen som en förstärkni­ng ovanpå de andra satsningar vi genomför och som en tydlig signal till både landstinge­n, oavsett partifärg, och den fantastisk­a personal som ser till att vi kan leverera en fungerande sjukvård också under sommaren, säger ministern.

SPECIFIKT NÄMNS ATT pengarna ska kunna användas till personalfö­rstärkning och mobila team under sommarmåna­derna – en tid då personalsi­tuationen inom vården är under stark press.

Pengarna kommer att fördelas enligt landstinge­ns befolkning­smängd. Exempelvis ska 53,1 miljoner kronor gå till Skåne och 66,8 miljoner kronor till Västra Götaland.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? BUDGET. Regeringen föreslår ett extra tillskott på 400 miljoner kronor till vården i vårbudgete­n. Förslaget kommer från Vänsterpar­tiet.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV BUDGET. Regeringen föreslår ett extra tillskott på 400 miljoner kronor till vården i vårbudgete­n. Förslaget kommer från Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden