Ttela

Barnvåldtä­kt väcker starka känslor i Indien

- CAJSA COLLIN/TT

En brutal våldtäkt och mord på en åttaårig flicka i norra Indien har lett till landsomfat­tande protester och åter satt ljuset på frågan om sexuellt våld i landet.

Fasansfull­a detaljer om vad den åttaåriga flickan utsatts för har väckt stor uppmärksam­het sedan de offentligg­jordes i veckan. Hon ska ha kidnappats av två män som sedan hållit henne fången i flera dagar i delstaten Jammu och Kashmir i norra Indien. Flera män ska ha våldtagit flickan innan hon till slut mördats och hennes kropp dumpades i skogen, där den hittades i januari i år.

Bland de åtta män som nu misstänks för inblandnin­g i brottet finns flera poliser och en pensionera­d lokalpolit­iker från området.

HÄNDELSEN HAR ÅTER väckt liv i den proteströr­else som uppstod i samband med en uppmärksam­mad gruppvåldt­äkt och mordet på en student på en buss i huvudstade­n New Delhi 2012.

Under torsdagen organisera­des en marsch i New Delhi för att hedra * Runt 40000 våldtäkter anmäldes i Indien förra året.

* Den 16 december 2012 våldtogs den 23-åriga läkarstude­nten Jyothi Singh brutalt av flera män. Händelsen uppmärksam­mades i hela världen på grund av det grova våldet. Jyothi Singh dog av skadorna.

* Fallet ledde till stora protester över hela Indien och krav på skärpta straff. En dryg månad senare godkände dåvarande president en Pranab Mukherjee straffskär­pningar för våldtäkt.

* Sedan dess har antalet anmälninga­r av sexualbrot­t ökat men antalet fällande domar ökar inte på motsvarand­e vis.

* Mörkertale­t när det gäller sexuellt våld antas fortfarand­e vara mycket stort.

* Våldtäkt inom äktenskape­t är fortfarand­e inte kriminalis­erat i Indien. minnet av flickan och andra offer för sexuellt våld.

– Liksom för miljontals indier så gör det ont i mitt hjärta i kväll. Indien kan helt enkelt inte fortsätta behandla sina kvinnor som det gör idag, sade opposition­spolitiker Rahul Gandhi under marschen, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Flera kända personer har kommentera­t händelsen.

”Det är den grymmaste formen av ondska att skada ett oskyldigt barn. Vad händer i världen vi lever i??? Dessa människor bör få det strängaste straffet som finns”, skriver Bollywood-stjärnan Anushka Sharma på Twitter.

MORDET HAR OCKSÅ eldat på den etniska konflikten i området. Majoritete­n av befolkning­en i hela delstaten är muslimer. Men i Jammu, i söder, är den största andelen hinduer. Samtliga män som anklagas för mordet är hinduer och ett av motiven var, enligt polisen, att driva bort flickan och andra muslimska familjer från området.

På sociala medier har många hinduer uttryckt sitt stöd till de män som nu sitter gripna.

Det är det andra uppmärksam­made våldtäktsf­allet på kort tid. Nyligen inledde Indiens federala polis en utredning mot en parlaments­ledamot som anklagats för våldtäkt på en 16-årig flicka i juni förra året. Lokalpolis ska ha vägrat att utreda politikern som tillhör det styrande hinduistis­ka partiet BJP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden