Ttela

FN: Över 1 000 barn Boko Harams offer

- TT-AFP-REUTERS

Sedan 2013 har terrorröre­lsen Boko Haram fört bort över 1 000 barn i nordöstra Nigeria, enligt FN:S barnfond Unicef. Bland dem de 276 flickor som fördes bort från sin skola i staden Chibok 2014.

Extremistg­ruppen Boko Haram kidnappar barnen för att sprida skräck och visa på sin makt, säger Unicef, som har dokumenter­at över 1 000 bekräftade fall men tillägger att det verkliga antalet kan vara mycket högre.

”De här upprepade attackerna mot barn i skolor är samvetslös­a”, säger Mohamed Malick Fall, Unicefrepr­esentant i Nigeria, i ett uttalande.

Boko Haram riktar in sig ofta på skolor med sekularise­rade läroplaner. Namnet Boko Haram betyder ungefär ”västerländ­sk utbildning är förbjuden” på språket hausa.

Minst 20 000 människor har dödats i gruppens försök att skapa en strängt religiös islamisk stat i landets nordöstra delar, och mer än två miljoner människor har tvingats lämna sina hem.

Över 2 000 lärare har dödats och över 1 400 skolor har förstörts under skräckväld­et som i regionen har gått in på tionde året.

En militär offensiv 2015 ledde till att delar av området som Boko Haram tagit kontroll över kunde återtas, men gruppen genomför fortfarand­e våldsamma attacker mot civila och mot militären.

 ?? Bild: CHANNI ANAND/AP/TT ?? PROTEST. Studenter i en manifestat­ion för den våldtagna och mördade åttaåringe­n. Brottet har lett till landsomfat­tande protester.
Bild: CHANNI ANAND/AP/TT PROTEST. Studenter i en manifestat­ion för den våldtagna och mördade åttaåringe­n. Brottet har lett till landsomfat­tande protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden