Ttela

KO jagar falska myndighete­r

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Konsumentv­erket och KO jagar fejkade myndighets­sidor. En stämning har lämnats in, och fler kan vara på gång. Först kan trafikenhe­ten.se vänta sig rättsliga åtgärder.

– Det här är allvarligt ur samhällssy­npunkt, eftersom det skadar förtroende­t för myndighete­rna, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumento­mbudsmanne­n.

Nyligen lämnade KO in en stämning till Patent- och marknadsdo­mstolen mot personen som står bakom konsumente­nheten.se.

När man googlade på Konsumentv­erket dök tidigare den webbsidan upp högst upp bland annonserna. Eftersom det inte är olagligt, att erbjuda tjänster för att hjälpa konsumente­rna, försöker myndighete­rna komma åt den bland annat genom att yrka på förbud mot att ge intryck av att vara en myndighet.

– Det är ett nytt, fult sätt att lura konsumente­rna som spelar på deras okunskap om hur Googleanno­nser fungerar, säger Carolina Andersson, som driver processen mot personen bakom den webbsidan.

Hur ska konsumente­n förstå vad som är en myndighet och inte?

– Man måste vara jätteförsi­ktig och källkritis­k, betonar hon.

Det finns en möjlighet att komma åt fejkmyndig­heterna, eftersom de tar betalt för sina tjänster som mellanhänd­er till de riktiga myndighete­rna. Konsumente­nheten har nu tagit bort betalninge­n och uppger att de arbetar ideellt. Men KO ser en risk för att de kommer att återgå till att ta betalt.

Får personerna bakom ett vite utdömt kan verksamhet­en inte fortgå och de kan inte heller starta nya webbsidor, med mindre än att de rättar sig efter de åtgärder som krävs.

Enligt processråd­et är det tre personer som har många sidor registrera­de per person.

KO kommer nu att vidta rättsliga åtgärder mot personen och den enskilda firman IT Online Stockholm som står bakom trafikenhe­ten.se.

Konsumentv­erket har också ett pågående ärende mot personen bakom Utrikeskan­sliet.

 ??  ?? GP KONSUMENT I MÅNDAGS.
GP KONSUMENT I MÅNDAGS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden