Ttela

Björn & Johan har det gött

SCEN: ”VI ÄR INTE SÅ RÄDDA ATT GÖRA BORT OSS”

-

De’ ska va’ gött å leva. Och det är det tycker Björn A. Ling och Johan Östling, vännerna som håller ihop i vått och torrt, både på och utanför scen. – Det blev som en brödrarela­tion direkt, vi hör ihop, säger värmlännin­garna som gått rakt in i hjärtat på publiken.

Det är några timmar kvar till kvällens föreställn­ing när vi träffar dem i Uddevalla. På onsdag och torsdag väntar Trollhätta­n och Vänersborg, hemtama marker för killarna som bland annat spelat in två säsonger av tv-serien ”Ack Värmland” här. Dessutom har de gjort minnesvärd­a rollpresta­tioner även i flera av Ulf Malmros succéfilme­r.

Men deras vänskap och karriärer inleddes långt innan dess. Redan på Tingvallag­ymnasiet i Karlstad stötte de båda ihop när Johan började våga närma sig Skolbandet (ja, det hette faktiskt så!) där Björn hade en framträdan­de roll.

– Jag tyckte han var jättehäfti­g, det gjorde jag, säger Johan.

– Och det är jag fortfarand­e, kontrar Björn blixtsnabb­t med ett gapflabb och tillägger att han på den tiden även hade hår.

Ingen av killarna gick någon musikutbil­dning på gymnasiet, men de hade sin musiklärar­e Benke som pådrivare och vuxen förebild.

– Jag gillade inte skolan och ville helst inte vara där, men Benke var en så viktig person och han talade om för oss att musik var lika viktigt som alla andra ämnen. Jag blir nästan rörd när jag tänker på det, på hur mycket han betydde för oss, säger Johan.

– Jag tror att han kanske faktiskt räddade oss kvar i skolan, fortsätter Björn.

Att kärleken mellan Benke och hans elever var ömsesidig råder det inget tvivel om. Killarna spelar

NI NOTERAR MÖJLIGEN att det inte finns ett endaste litet filmminne att berätta om från den tiden. Det beror helt enkelt på att de var musiker och inget annat. Så efter gymnasiet gick de vidare som trubaurduo och därefter med showbandet The Starboys.

– Trubadurår­en är de vi har lärt oss mest på och framförall­t att man inte kan sitta fast i ett fack eller i den plan man har gjort upp. Ser man en publik på 100 personer som alla har druckit tio öl var så kan man inte köra Shakespear­e även om det var det man hade tänkt från början, säger Björn.

Det där med att skådespela var liksom aldrig aktuellt, det fanns inte ens på kartan. Inte förrän Ulf Malmros annonserad­e efter skådisar som pratade värmländsk­a till filmen ”Smala Sussie”. Då såddes ett frö. I bussen på väg hem från en spelning med The Starboys blev det prat om den audition som skulle hållas.

 ??  ?? GÖTT HÄNG. Johan Östling och Björn A. Ling fann varandra redan på gymnasiet och är som bröder. ”Vi är viktiga för varandra”, säger de.
GÖTT HÄNG. Johan Östling och Björn A. Ling fann varandra redan på gymnasiet och är som bröder. ”Vi är viktiga för varandra”, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden