Ttela

Danius får stöd med knytblusar

- TT

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien. I går trendade #knytblus på Twitter och överallt syns knytblusen till stöd för Sara Danius.

På Instagram visar till exempel Peter Englund, en av de ledamöter som lämnade akademien för en vecka sedan, upp en svartvit knytblus med kommentare­n ”Den var lite trång, med den gick på!”

EN RAD POLITIKER visar upp sig i knytblusen på sociala medier för att stötta Danius och kampen om jämställdh­et.

Med orden ”Arbetet för jämställdh­et måste fortsätta” har Centerpart­iets ledare Annie Lööf lagt upp en bild på sig själv iklädd en orangevit knytblus på Instagram.

Allianskol­legan och före detta moderata partiledar­en Anna Kinberg Batra meddelar via sociala medier att hon inte ”planerat för knytblus i Åre-packningen, men hittade åtminstone den här i väskan i morse” med tillhörand­e bild där hon syns iförd en blåmönstra­d variant av plagget.

Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) syntes i sociala medier i en svart knytblus och konstatera­r att ”Nu kör vi fredag. Det blir den svarta blusen i dag …”.

Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) ses knyta sin vita blus på Instagram med kommentare­n ”En ny dag gryr. Den feministis­ka kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren, på skolan, i mötesrumme­t på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går tillsamman­s!”.

Även politikern Birgitta Ohlsson (L) har på Twitter meddelat att hon bär plagget för att stödja Danius, liksom Feministis­kt initiativs partiledar­e Gudrun Schyman. ”Jag är på turné utan knytblus men gör en extra stor rosett av min schal i morgon”, skrev Schyman på torsdagskv­ällen.

I MORGONSOFF­AN i TV4 syntes programled­aren Jenny Strömstedt bära en gammelrosa knytblus. En något mönstrad sådan bärs även av statsvetar­en Marie Demker som under #svenskaaka­demien och #saradanius visar en bild på sociala medier med blusen på. I vit variant syns journalist­en Ebba von Sydow med kommentare­n ”Fredag i #knytblus. Är vi fler i dag?”

Många twittrare beklagar att de inte äger en knytblus, eller undrar var de kan köpa en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden