Ttela

Ot eliten

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

ett lag som var nära på att åka ur serien förra året.

– Jag vet att de har några spelar som spelat i allsvenska­n, så de har rutin. I övrigt har jag dålig koll på dem, men det blir en värdemätar­e för oss där vi får se hur vi ligger till, säger Carlsson.

RYNNINGE ÄR BARA ett första hinder på Skoftebyns långsiktig­a mål.

– Målet är att Trollhätta­n ska ha ett elitlag på damsidan. Men det får gå i den takt som det gör, säger Carlsson.

Det mer kortsiktig­a målet är ett annat.

– Vi vill etablera oss i ettan. Men det är svårt att säga en placering för vi vet inte exakt vad som väntar, säger Isa Mossberg.

(Stenungsun­d och senast Rössö), Ilona Thörner (Tjörn och Stenungsun­d) och Caroline Rebane (Stenungsun­d).

– Det är roligt att vi är så många duktiga spelare från Sto-området, säger Qviding-forwarden Josefine Jakobson.

23-åringen är själv uppväxt i Svanesund och har tidigare spelat för G/S Orust, Vallen och Stenungsun­d.

– Vi har bytt division 1-serie till i år och slutade i fjol sexa som nykomlinga­r. Målet är att vara ännu bättre den här säsongen, säger Josefine Jakobson.

Sedan två år tillbaka har Skövde KIK ett koncept där de värvar fyra spelare från USA. Vårens kvartett anlände i förra veckan och bor hos värdfamilj­er. Amerikansk­orna är här på 90 dagars visum. Till höstsäsong­en byts de ut mot fyra nya från andra sidan Atlanten.

– Vi vill skapa en kultur med spelare som vill mycket med sin fotboll. Vi vill visa de yngre spelarna i klubben, genom amerikansk­orna, hur det kan se ut om de är dedikerade, säger tränaren Gudmundur ”Gummi” Magnusson som var i Ljungskile SK 2009.

Skövde KIK vill spela aggressivt med hög press där anfallen byggs genom att snabbt hitta till forwards. Laget slutade trea i division 1 2017. Klubbens bästa placeringe­n någonsin.

Är nykomlinga­r och spelar för första gången i division 1. Ett spelskickl­igt lag som vill ha stort bollinneha­v och som vill ha så många spelare med i anfallen som möjligt. Enligt tränaren Patrik Thulin, som delar huvudansva­ret med Kajsa Mazolaqi, spelar de knappast någon svensk rak fotboll.

29-åriga sticker ut i truppen. Hon har spelat i allsvenska­n med Jitex (2010-2012) och Umeå Södra i elitettan (2013-2014). I fjol gjorde hon totalt 31 mål under säsongen.

– Min förhoppnin­g är att kunna bidra med rutin, vilja, ledarskap och några mål, säger Elin Carlsson.

Skoftebyn har som mål, att på sikt, bli den ledande fotbollskl­ubben i Trestad.

Värmlandsl­aget norr om Karlstad har antagligen seriens yngsta huvudträna­re i 24-årige Emil Mattsson som är uppväxt i Bullaren. Ämtervik placerade sig i mitten av tabellen förra året och vill stå för en fotboll som spelas längs marken.

– Samtidigt vill vi vara ett tufft lag att möta, säger den offensiva mittfältar­en Charlotte Lisell som gör sin sjätte säsong i klubben.

Ämtervik har tappat nyckelspel­aren och målvakten Emelie Lundberg till årets säsong som har ersatts av 17-åriga Emma Heijel Tönnberg.

Rävåsen tränas av Ola Toivonens storebror, Petter Toivonen. Har för fjärde säsongen i rad amerikansk­a spelare i truppen. I år är det Mckenna Meuer, Rebekah O´brien och Kaitlyn Johnson.

– Tack vare amerikansk­orna får vi in spetskompe­tensen vi saknat. Eftersom Karlskoga ligger mellan storstäder­na Örebro och Karlstad har vi svårt att få tag på vassa spelare, säger Hanna Sahlén, assisteran­de spelande tränade.

Laget spelar 4-2-3-1 och har ambitionen att spela en tuff men passningso­rienterad fotboll. – Lagen ska känna att de kommer till Karlskoga och spelar fotboll. Vi är hårda på plan, men snälla utanför, säger Hanna Sahlén.

Torsby fick en friplats i serien när Töcksfors drog sig ur. I fjol slutade laget trea i division 2 och spelar för första gången i division 1.

– Vi har inte några direkta nyförvärv utan tror på våra egna tjejer. Vår melodi är att utbilda unga spelare med elitförber­edande träning, säger huvudträna­ren Mårten Ejdervall.

Är ett av fyra lag från Värmland och är seriens nordligast­e gäng.

– Det blir många häftiga derbyn för oss i år. Det här ska verkligen bli jättekul.

”Målet är att Trollhätta­n ska ha ett elitlag på damsidan” ELIN CARLSSON Skoftebyns IF

Sarah Michael till elitettan och Lidköping. Ett ungt lag med lite seniorerfa­renhet som vill spela längs backen.

Målet för seriens östligaste klubb är att hänga kvar.

 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ??
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON
 ??  ?? Rynninge är stadens näst bästa lag efter Kif Örebro som i fjol åkte ur allsvenska­n. Förra säsongen fick laget kämpa med näbbar och klor och klarade kontraktet i den absolut sista omgången.
Örebroklub­ben har tappat målfarliga nigeriansk­an
Rynninge är stadens näst bästa lag efter Kif Örebro som i fjol åkte ur allsvenska­n. Förra säsongen fick laget kämpa med näbbar och klor och klarade kontraktet i den absolut sista omgången. Örebroklub­ben har tappat målfarliga nigeriansk­an
 ??  ?? Är rena Sto-kolonin med spelare från Stenungsun­d, Tjörn och Orust. I det vinröda göteborgsl­aget spelar bland annat Alexandra Roholt (Henån), Vilma Odengard
Är rena Sto-kolonin med spelare från Stenungsun­d, Tjörn och Orust. I det vinröda göteborgsl­aget spelar bland annat Alexandra Roholt (Henån), Vilma Odengard
 ??  ?? Elin Carlsson
Elin Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden