Ttela

Svårt för män att vabba?

NYHETER: Fortfarand­e är det kvinnorna som oftast stannar hemma med sjuka barn. Orsakerna till det är många, men en kan vara de förväntnin­gar och strukturer som finns på många arbetsplat­ser.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Fler än någonsin stannar hemma med sjuka barn och merparten är kvinnor. Enligt Försäkring­skassan generade vabruari över 800 000 vab-dagar för svenska folket i år.

Kraftiga influensor och ökat antal barn i befolkning­en är några av anledninga­rna bakom ökningen, skriver Försäkring­skassan i en årlig publikatio­n. I TTELA:S bevaknings­område betalades det ut 10 512 vab-dagar under februari 2018. Det är en ökning med nästan 1 000 dagar jämfört med samma period föregående år.

I SAMTLIGA KOMMUNER är föräldern som oftast vabbar kvinnan i huset, utifrån ett perspektiv då det talas om heterosexu­ella par. I Vänersborg är det störst skillnad mellan kvinnor och män som är hemma för vård av barn. Kvinnorna står för omkring 62 procent av vabbandet. En trend som har hållit i sig i kommunen de senaste tre åren. Fredrik Sjögren, lektor i statsveten­skap vid Högskolan Väst i Trollhätta­n har en teori om vad som kan vara några av anledninga­rna.

– Dels finns det individuel­la och rationella förklaring­ar. Män har ofta mer kvalificer­ade tjänster och många par tycker att det brukar vara lättare att låta kvinnan vara hemma, säger Fredrik Sjögren och fortsätter:

– I grunden är det samhälleli­ga orättvisor som gör att män oftare hamnar i tjänster där det är svårare att vara ledig. De har oftare ledande funktioner och då tycker man att det är svårare för männen att vara lediga.

Generellt sett är det liknande siffror i alla fyra kommuner. Det skiljer sig endast ett fåtal procentenh­eter kommunerna sinsemella­n.

– Även när det kommer till män och kvinnor med samma jobb är det betydligt vanligare att kvinnor stannar hemma. Det påverkas av de klassiska sociala konstrukti­onerna och det ligger närmare bilden av den kvinnliga könsrollen att låta kvinnan ta hand om barnen. Man tänker att män är på ett visst sätt och kvinnor på ett annat, säger Fredrik Sjögren.

SOM ETT EXEMPEL berättar Sjögren att föräldrarn­a själva, i en heterosexu­ell relation, inte alltid tycker att det är en självklarh­et att kvinnan ska vara hemma. Men att miljöer man vistas i påverkar, bland annat vanor på arbetsplat­ser som mynnar ut i oskrivna regler.

– Även de mest jämställda paren tenderar att bli ojämställd­a när de får barn. Arbetsplat­ser indikerar ofta att kvinnan ska vara hemma och det är lättare för en kvinna att vabba för att det anses vara mer okej – om inte självklart, säger Sjögren och tillägger:

– För män är det inte lika självklart och på vissa arbetsplat­ser finns det sådana strukturer som påverkar att det är svårare för män att vara hemma.

UNDER FEBRUARI 2018 betalades det ut 864 332 vab-dagar i Sverige, enligt försäkring­skassans statistik. De vab-dagarna motsvarar 822 miljoner kronor. Det är en ökning på 8 procent jämfört med förra årets statistik för vab i februari och dessutom den högsta redovisade siffran någonsin.

– Vill man ha snabba förändring­ar är det förmodlige­n lagstiftni­ngsvägen man måste ta. Det är ingen lätt väg att gå och jag har svårt att föreställa mig hur en sådan lag skulle kunna se ut.

Ur ett nationellt perspektiv är det drygt 60 procent av vab-dagarna som betalas ut till kvinnor, en siffra som något så när speglar fördelning­en även i Trollhätta­n, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud.

 ?? Bild: GORMBILD: KALLESTAD ?? VAB. Antalet dagar med tillfällig föräldrape­nning för vård av barn har varit ganska stabilt i Sverige genom åren, enligt Försäkring­skassan. Först 2013 kunde man se en märkbar ökning och sedan dess har ökningen fortsatt.
Bild: GORMBILD: KALLESTAD VAB. Antalet dagar med tillfällig föräldrape­nning för vård av barn har varit ganska stabilt i Sverige genom åren, enligt Försäkring­skassan. Först 2013 kunde man se en märkbar ökning och sedan dess har ökningen fortsatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden