Ttela

Kanonresul­tat utan kontroll

NYHETER: Lilla Edet visar upp sitt bästa ekonomiska resultat någonsin. Men opposition­en ville se bättre kontroll på pengarna.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

27 miljoner i vinst för Lilla Edet 2017. Men när politikern­a debatterad­e bokslutet i fullmäktig­e blev det inte bara ros, utan även en del ris.

Kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S) berättade stolt om ekonomin i Lilla Edet från fullmäktig­epodiet:

– Ett kanonresul­tat. Det har hänt något nytt och spännande som inte hänt förut. Vi har gjort det bästa ekonomiska resultatet någonsin, vi är på rätt väg och Lilla Edet förknippas inte längre med underskott.

Opposition­sledaren Julia Färjhage (C) välkomnade vinsten för Lilla Edet. Men var kritisk mot att så få av målen är uppfyllda och att den stora vinsten kom som en överraskni­ng:

– Folket väljer sina ledare som levererade endast två av nio mål. Hoppas att ni inte är nöjda. Den politiska styrningen är oerhört svag. Alla var nog lite överraskad­e av resultatet. Det är pengar som i princip hittats i redovisnin­gen och inte så mycket politiska beslut, sa hon och fortsatte:

– Med en så stor avvikelse måste man ställa sig frågan om den lika gärna hade kunnat vara negativ, för det har den varit tidigare. Meningen är att man ska följa budget.

Carlos Rebelo Da Silva replikerad­e senare att vinsten inte alls är så slumpartad som Färjhage säger, men att insikten kom under hösten.

ÄVEN PETER SPJUTH (V) i den styrande majoritete­n svarade på kritiken gällande kontrollen av ekonomin:

– Tidigare har ni kritiserat oss för att vi blivit räddade av Amapengar, andra gånger för att det saknas ekonomisk styrning, nu var det politisk styrning som saknades. Det kan i bokslutet se ut som att målen antingen är uppfyllda eller att inget alls görs, men så ser det inte ut, det finns också ett mellanläge.

Spjuth tog också upp kostnader för de ensamkomma­nde flyktingba­rnen och försörjnin­gsstödet:

– Det har varit mycket kritik mot att skattepeng­ar går till ”skäggebarn” och allt vad de benämns som. Men vi har inte lagt en enda kommunal skattekron­a på detta.

Spjuth tog också upp försörjnin­gsstödet:

– Försörjnin­gsstödet är det lägsta på tolv år. Men det är en stor oro i kommunen, vi har uppemot 650 stycken orosanmäln­ingar som är väldigt resurskräv­ande och vi klarar inte kostnadern­a för barn- och familj. Men även på vuxensidan börjar det bli dyrare.

Moderatern­as Camilla Olofsson tog också upp kontrollen:

– Ett bra resultat. Men vi kan inte förlita oss på att någon annan räddar oss hela tiden. Jörgen Andersson (C): – Om vi tar bort vinster av engångskar­aktär så är det ändå 16 miljoner plus, jättebra. Med bättre kontroll så hade vi vetat det. Förra året diskuterad­e vi om vi verkligen har pengar till skolan. Får vi kontroll på styrning och ledningssy­stem har vi fantastisk­a möjlighete­r.

PETER SPJUTH IGEN:

– Allt uppstår inte av tillfällig­heter. Det enda vi inte visste var ökningen av statsbidra­g och skatter. Våra problem i dag är de utgifter vi har. Jag är inte orolig för bokslutet, jag är orolig för de kostnader vi står inför, vi har stora behov av investerin­gar.

MP:S Tommy Nilzén förklarade omsorgsnäm­ndens resultat med minus en miljon kronor:

– Det beror framför allt på att vi har problem med att få personal, särskilt på sommaren. En period var vi tvungna att ta in bemannings­företag också.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? VINST. Vinst med 27 miljoner kronor. Carlos Rebelo Da Silva (S) nöjd: ”Vi är på rätt väg, men vi är inte där vi vill vara än”, sa han bland annat.
Bild: PASI HAKOPURO VINST. Vinst med 27 miljoner kronor. Carlos Rebelo Da Silva (S) nöjd: ”Vi är på rätt väg, men vi är inte där vi vill vara än”, sa han bland annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden