Ttela

Storregeri­ng ingen garant för handling

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

REGERINGSF­RÅGAN. Efter två mandatperi­oder av minoritets­regeringar som haft svårt att få igenom sin politik i riksdagen är det inte så konstigt att det finns en längtan efter politisk handlingsk­raft. I en intervju talade TCO:S ordförande Eva Nordmark nyligen om hur “svaga regeringar är ett recept på stagnation” och efterlyser blockövers­kridande regering som bland annat förmår reformera skattesyst­emet (Arbetsvärl­den 11/4).

FÖRRE FINANSMINI­STERN ANDERS Borg (M) har i ett långt inlägg på sin Facebooksi­da (2/4) argumenter­at på ett snarlikt sätt. Att genomföra strukturre­former, som att avveckla ränteavdra­get, förändra hyresregle­ringen eller finansiera sänkt statlig inkomstska­tt med en ny fastighets­skatt, tar tid och kräver långsiktig­t trovärdiga uppgörelse­r.

Borg menar därför att förstahand­salternati­vet “bör vara en majoritets­regering mellan allianspar­tierna och Socialdemo­kraterna”.

Det tillhör ovanlighet­erna att anhängare av blockövers­kridande regeringar är så precisa i sina tankar kring vad en sådan regering ska uppnå. Det gäller inte minst statsminis­ter Stefan Löfven (S), som trots att han de senaste åren önskat sig ett samarbete med Centerpart­iet och Liberalern­a, aldrig preciserat vilken sakpolitis­k grund han ser för detta.

I själva verket är det kanske så att förhoppnin­garna om socialdemo­kratisk förmåga att leverera ekonomiska strukturre­former är en kvarleva från en tid då S hade en stor och extremt lojal väljarbas och därmed en betydande handlingsf­rihet.

En historiskt svag socialdemo­krati skulle utsätta sig för en betydande politisk risk genom att sätta sig i en regering som genomförde Borgs reformagen­da. Mer troligt är därför att en bred blockövers­kridande regering skulle bygga på urvattnade kompromiss­er. Trots att en regering bestående av Alliansen och S skulle förfoga över en betydande riksdagsma­joritet är det med andra ord långt ifrån säkert att den skulle erbjuda den handlingsk­raft många ser som det huvudsakli­ga argumentet för en sådan regering.

ÖNSKAN OM EN blockövers­kridande regering handlar i grunden om en oförmåga att förhålla sig till existensen av tre block i riksdagen. En alliansreg­ering som kan utnyttja situatione­n har sannolikt större chanser att leverera reformkraf­t än en blek storkoalit­ion. Men för att nå dit krävs politiskt självförtr­oende och att samtliga allianspar­tier förmår prioritera gemensamma reformagen­dan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden