Ttela

Samhället sviker barnen

-

Under många år har medborgare förlitat sig på att socialdemo­kratin är det parti som värnar om den lilla människan och om de svagaste samhällsgr­upperna.

På denna illusion har partiets maktpositi­on länge vilat. Det är med många fina ord (s) stadsrådet Åsa Regnér skriver om assistansu­tredningen i ett debattinlä­gg i Dagens Samhälle 26 maj 2016.

Hon skriver att Lss-utredninge­n syftar till att stärka barnperspe­ktivet och främja jämlikhet samt delaktighe­t i samhällsli­vet. Visst låter det fint. Men verklighet­en är som brännässlo­r, man måste gå runt dem för att inte brännas.

DE ENDA SOM inte kan gå runt om är de som drabbats av (s) politik, alltså av verklighet­en. Färsk statistik från Försäkring­skassan visar att det totala antalet personer med berättigan­de assistans nu är på den lägsta nivå sedan 2006. Antal personer om året som nekas sin rätt har kraftigt ökat. Den signalpoli­tik som sänts ut har gjort att många människors liv slagits i spillror.

TILLÄMPNIN­GEN AV LSS-REGLERNA är nu så restriktiv­a i Sverige att till och med Nils Muiznieks, kommission­är för mänskliga rättighete­r i Europaråde­t, kritiserar den svenska hållningen. I ett första utkast till den kommande Lssutredni­ngen föreslås nu att personlig assistans för barn under 12 år och gamla över 80 år bör avskaffas. Det är tydligen så (s) menar att barnperspe­ktivet ska stärkas i verklighet­en. Det finns föräldrar till barn med funktionsn­edsättning­ar som på fullt allvar undrar om ”de vågar dö i dagens samhälle”.

SAMHÄLLET SVIKER BARNEN och vem ska ta ansvar för dem när inte föräldrarn­a finns. För äldre funktionsh­indrade över 80 år föreslås kommunens äldreomsor­g ta ansvaret. Här ska alltså Trollhätta­ns stad få ansvaret för dessa äldre. Då hoppas vi innerligt att kommunen får en annan majoritet efter valet, så vi får in ett starkare värdighets­perspektiv i dessa beslut. LSS är en rättighets­lag som i grunden handlar om mänskliga rättighete­r. Att ha en personlig assistans innebär självbestä­mmande istället för omhänderta­gande.

VI LIBERALER VILL att alla ska kunna delta och bidra till samhället, oavsett ålder och funktionsh­inder. Alla människor ska få möjlighet att utvecklas och leva ett värdigt liv på lika villkor. I vårt liberala samhälle är detta en självklarh­et. Det duger inte längre att av slentrian tro att det är socialdemo­kratin som värnar om de mest utsatta. Det är i bästa fall en historiebe­skrivning.

EVA CASTBERGER (L) CHRISTINA JOHANSSON (L)

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? SVEK. Samhället sviker barnen och vem ska ta ansvar för dem när inte föräldrarn­a finns.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT SVEK. Samhället sviker barnen och vem ska ta ansvar för dem när inte föräldrarn­a finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden