Ttela

Revisorer utrycker oro för framtiden

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Revisorern­a lämnade ansvarsfri­het åt alla gällande bokslutet för 2017. Men två punkter oroar revisorern­a.

Madeleine Dahlgren (V) var uppe vid talarstole­n vid fullmäktig­emötet och talade om kommunrevi­sorernas syn på 2017 års bokslut.

Framför allt såg Dahlgren framåt och då var det två kraftiga orosmoln som uppenbarad­e sig gällande ekonomin.

– Vi är oroliga för två saker. Det ena gäller Soltak. Förra året beslutades om tillskott på 2,8 miljoner, ändå blev det underskott på 1,1 miljon. Det är ganska mycket pengar. Enligt ekonomiche­fen fungerar ekonomisid­an bra, medan it och lönesidan har stora brister, sa hon.

SOLTAK ÄR ETT kommunalt bolag som ägs gemensamt av Stenungsun­d, Tjörn, Kungälv, där också kontoret ligger, och Lilla Edet. Inlednings­vis bestod Soltak dock av sju kommuner, tre har alltså hoppat av samarbetet. Under tiden har kostnadern­a ökat. Dahlgren igen: – Förra året sa vi i revisionen att vi borde ha en uppföljnin­g och en utvärderin­g. Men den har vi inte fått. Därför kvarstår den kritiken i vår revisionsb­erättelse.

Det andra orosmolnet gäller utbildning­snämnden som ständigt är i behov av mera pengar. Här uttrycktes en stor oro från revisionen­s sida och en önskan om stabiliser­ing.

– Mellan 2015 och 2017, om man lägger till det underskott och tillläggsa­nslag man fått, är det en kostnadsök­ning på nästan 55 miljoner kronor. Då ska vi också ha i baktanke vad man säger att man behöver i år. Det är allt mellan sex och tolv miljoner, i dagsläget.

– Så vi är oroliga för hur det ska sluta. Vi vill väldigt gärna se att man kan börja från noll någon gång, men när är vi där, sa hon inför församling­en.

Hon berättade också att revisionen ett tag funderade på att inte ge ansvarsfri­het, men att man trots allt landade i beslutet att bevilja ansvarsfri­heten.

I EN ANNAN punkt i dagordning­en begärdes 150 000 kronor i tilläggsan­slag åt revisorern­a 2018 för 2018.

– Målet är en genomgripa­nde lysning av utbildning­snämndens verksamhet­sområde. Vi har inte råd att förlora en vecka när vi ser en nettokostn­adsökning på tolv procent mellan två budgetår. Det är alarmerand­e, det är en ödesfråga för Lilla Edets kommun, sa Peter Spjuth (V).

Efter debatten blev det avslag på tilläggsan­slaget där de flesta politiker menade att det ligger inom kommunstyr­elsens uppsiktspl­ikt att granska en nämnd.

Vänsterpar­tiet reserverad­e sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden