Ttela

Plågade ”kompis” i timmar

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Tre män hälsade på en vän dagen innan nyårsafton – förnedrade och hotade honom under flera timmar.

Den 30 december fick en ung man besök av tre män i 20-30-årsåldern som han känner väl sedan tidigare. Först umgicks de och stämningen var inte hotfull.

Men när han blev kallad till toaletten av en av gästerna började han ana att det inte skulle bli så trevligt längre.

Han fick under knivhot klä av sig helt naken och filmades samtidigt av en av männen, när han tvingades be om ursäkt för att ha legat med en av vännernas tjej.

HAN VÅGADE INTE göra annat, eftersom han visste vad de andra tre var kapabla till. Han fick även ta emot knytnävssl­ag mot ansiktet. Männen tilltvinga­de sig också hans mobiltelef­on, bankkort, rakapparat och keps till ett värde av 10 000 kronor med våld.

De letade efter mera saker att ta ifrån honom. När han inte ville släppa ifrån sig sin dator, Playstatio­n och tv med orden ”snälla gör det inte” ska två av de yngre männen, födda på 90-talet, sagt att han skulle ge dem 50 000 kronor, annars skulle de komma igen. Och om han polisanmäl­de det skulle de skicka kompisar med vapen som skulle fixa honom. De tre hotade också med andra vedergälln­ingar mot offret och hans vänner och familj, bland annat att de skulle elda upp en annan kompis hus.

DE TVÅ YNGRE kom senare tillbaka samma dygn ännu en gång och upprepade proceduren i badrummet, där brottsoffr­et fick klä av sig naken.

Nu döms de två till skyddstill­syn med särskild behandling­splan med övervaknin­g till 2020 för rån, olaga tvång, övergrepp i rättssak, försök till utpressnin­g och brott mot knivlagen.

Den äldste av dem, född på 80-talet, döms till fängelse i ett år och tre månader för olaga tvång, rån och övergrepp i rättssak. Han frikänns från misstankar­na om försök till utpressnin­g, eftersom tingsrätte­n inte finner det bevisat att han var aktiv i den delen av brottsligh­eten. De tre döms också att betala skadestånd till brottsoffr­et på sammanlagt 60 000 kronor.

Han fick under knivhot klä av sig helt naken och filmades samtidigt av en av männen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden