Ttela

Hamnade tidigt snett i livet

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Drogmissbr­uk, psykisk ohälsa och trasslig bakgrund. Det är några saker som förenar de som misstänks för inblandnin­g i mordet på Magnus Natschki. Göteborgar­en fördes från sitt hem i början av december och dödades i Uddevalla. Fem män i olika åldrar sitter nu häktade i väntan på åtal och rättegång.

Som 18-åring slog en nu 34-årig man ihjäl en man i 65-årsåldern med en stekpanna. Han dömdes till fem års fängelse för mord. I domstolen erkände han att han slagit den äldre mannen, att det uppstod tjafs i samband med en bilaffär och att ”det slog slint för honom”. Han uppgav att han inte hade uppsåt att döda mannen, men att i situatione­r när han blir upprörd kan han inte hejda sig. I stället för att hjälpa den döende mannen eller ringa 112 drog han ner persienner­na till mannens bostad och drog ut telefonjac­ket innan han flydde.

Nu misstänks 34-åringen för att ha varit delaktig i mordet på göteborgar­en Magnus Natschki genom att ha kidnappat honom från Angered och fört honom till Uddevalla, och för att ha skyddat sina medbrottsl­ingar. Även om ingen av de övriga misstänkta har dömts för så grova brott tidigare förekommer några av dem i polisens register.

DE TVÅ 19-ÅRINGARNA, varav en misstänks för mord på och en för grov misshandel av Magnus Natschki, dömdes så sent som den 18 december för bland annat våldsamt upplopp. Detta efter nazistdemo­nstratione­n i Göteborg i september förra året, då de båda tillsamman­s med andra kastade sten och annat mot polisen som hade som uppgift att upprätthål­la ordning och säkerhet kring demonstrat­ionen.

Ingen av de misstänkta förefaller ingå i något kriminellt gäng eller vara vad polisen betraktar som yrkeskrimi­nella. I kriminalvå­rdens utredninga­r framkommer dock att de misstänkta har visst umgänge i kriminella och missbruksk­retsar, och att de hamnade snett tidigt i livet med missbruk och besvärlig skolgång.

En sak som förenar flera av de misstänkta är en tidig drogdebut, där de börjat röka cannabis redan i 12–15-årsåldern. Flera av dem har också använt flera andra sorters droger: ”De flesta utom heroin”, har en av dem uppgett och en annan har berättat att han använt bland annat heroin och kokain. Två av de misstänkta har erbjudits eller fått jobb på Volvo. Men båda fick göra en drogkontro­ll som visade att de använt droger och den ene fick aldrig påbörja sin anställnin­g, den andre blev uppsagd efter ett halvår.

FLERA AV DEM har också uppgett att droganvänd­ningen har varit ett sätt att tampas med psykiska problem. Det har bland annat handlat om att dämpa ångest med alkohol eller fly verklighet­en med cannabis.

Flera av dem har också påverkats av det som inträffat sedan den 6 december.

42-åringen, som uppgett att han haft en lång period av drogfrihet, men att han tagit amfetamin efter händelsen som ledde till att han blev gripen av polis.

Den mordmisstä­nkte 22-åringen har uppgett att han ”går in och ur galenskap” sedan händelsen den 6 december.

En av de misstänkta 19-åringarna började under tiden i häktet uppvisa ett förändrat beteende, där han i ett förvirrat tillstånd ska ha gråtit och skrattat om vartannat under samtal. Han ska också ha uttalat tankar kring rymning. Kriminalvå­rden beslutade då att sätta in regelbunde­n bevakning varje halvtimme. Efter att ha fått samtala med anhöriga har 19-åringen dock lugnat ner sig och tillsynen sker nu mer oregelbund­et igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden