Ttela

Goda möjlighete­r för att vallöften infrias

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Svensk ekonomi är stark och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) ser goda möjlighete­r för vallöften. Men regeringen­s egen expertmynd­ighet varnar för att det saknas miljarder.

Högkonjunk­turen sätter tydliga spår i Magdalena Anderssons sista budget före valet i september. Tillväxten rullar på, sysselsätt­ningen är den högsta som EU har uppmätt och statsskuld­en är den lägsta sedan 1970-talet.

Samtidigt pekar finansmini­stern ut välfärden som en stor utmaning de närmaste åren.

DET MÅSTE BYGGAS många förskolor, skolor och äldreboend­en i takt med att det blir fler barn och fler äldre. Bara att upprätthål­la den välfärd som finns i dag beräknas kosta minst 20 miljarder kronor. Trots det räknar regeringen med att välfärden både ska kunna upprätthål­las och stärkas utan skattehöjn­ingar.

Men Urban Brusewitz, generaldir­ektör för statliga Konjunktur­institutet (KI), varnar för ett budgethål. Han bedömer att det saknas i runda slängar drygt 20 miljarder kronor i åtstramnin­gar eller skattehöjn­ingar för att finanserna ska gå ihop 2019 och 2020. Utan åtgärder kommer regeringen antingen missa det nya överskotts­målet eller tvingas acceptera minskad personaltä­thet i offentlig sektor, enligt Ki-chefen. Orsaken är just demografin, att de unga och äldre blir så många fler.

Därför anser KI att vallöften ska finansiera­s krona för krona. Men finansmini­stern tycker att det är ”lite märkligt”.

– Vi har ganska stora marginaler till det nya överskotts­målet, i alla fall i slutet av prognosper­ioden, så där finns ett reformutry­mme. Men det är ganska tajt under 2019, säger Magdalena Andersson.

Att KI och regeringen har så olika syn på hur mycket pengar som finns att spendera beror på att man har olika sätt att räkna på, enligt finansmini­stern.

Exakt hur stort reformutry­mme som finns till vallöften vill Magdalena Andersson inte svara på. Hon vill först invänta nya, uppdaterad­e prognoser för statsfinan­serna i slutet av sommaren.

MEN VALLÖFTEN HAR redan börjat levereras. Förutom minst 20 miljarder kronor mer till välfärden har Socialdemo­kraterna lovat att sänka skatten för pensionäre­rna till 2020, vilket kan kosta åtta miljarder kronor, och att se till att antalet anställda inom polisen ökar från 30 000 till 40 000 senast år 2024. Försvaret väntas också behöva många fler miljarder, även om S inte har utfärdat några löften på det området ännu.

DESSUTOM HAR S ett gammalt vallöfte om att Sverige ska ha EU:S lägsta arbetslösh­et 2020. Än så länge är det målet långt ifrån uppnått.

Banken SEB:S prognosche­f Håkan Frisén anar valstrateg­i i Anderssons budget.

– Det är en blandning av valupptakt och samtidigt ett försök att spara de allra starkaste korten till ett mera strategisk­t läge i valrörelse­n, säger han.

Frisén räknar med mer offensiva satsningar på välfärd och kommuner i valplattfo­rmen, som kommer att presentera­s när valrörelse­n har kommit igång på allvar. Enligt Frisén är regeringen­s syn på ekonomin i år kanske något mer positiv än hos de flesta bedömare, inklusive SEB:S ekonomer.

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ?? EKONOMI. Finansmini­ster Magdalena Andersson ser goda möjlighete­r för vallöften.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT EKONOMI. Finansmini­ster Magdalena Andersson ser goda möjlighete­r för vallöften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden