Ttela

Hovrätten dömer man för nätvåldtäk­ter

- TT

Sexövergre­pp via nätet kan jämställas med våldtäkt, konstatera­r Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för 20 sådana fall.

– Vi har kommit fram till att det är betydligt fler fall som ska bedömas som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Och det är för att vi menar att det finns så kränkande inslag, framför allt när det gäller penetrerin­g med föremål, säger Kerstin Elserth, hovrättsrå­d vid Svea hovrätt.

Fallet handlar om en 41-årig man som via olika chattprogr­am på nätet har förmått närmare 30 flickor i utlandet att begå grova sexuella övergrepp på sig själva – som han tog del av i realtid. Offren har bland annat tvingats utföra sexuella handlingar med hundar eller med ett annat yngre barn, eller förmåtts penetrera sig själva med olika föremål.

TINGSRÄTTE­N DÖMDE HONOM i november för grov våldtäkt mot barn i fyra fall och våldtäkt i ett fall. Det var en unik dom – ingen hade tidigare dömts för våldtäkt när övergreppe­n skett över nätet.

Hovrätten fastställe­r straffet på tio års fängelse, men anser att 41-åringen har gjort sig skyldig till våldtäkt i betydligt fler fall.

– Har det varit främmande föremål som förts in i kroppen under en tid har det varit ett avgörande skäl till att jämställa handlingen med samlag, säger Kerstin Elserth om var gränsen dragits för våldtäkt.

Åklagaren Annika Wennerströ­m anser att den gränsen är ”rimlig”, till skillnad från tidigare då det gjordes större skillnad på om något skett på nätet eller inte.

– Nu ligger fokus på vad som faktiskt hände och hur stor kränkninge­n var av det. Man har flyttat fokus till en mer logisk plats, där man kan prata om vad som händer med det här barnet och bortse från tekniken. Och det är det viktiga, för deras upplevelse­r är desamma oavsett om det var online eller offline, säger hon.

DAGENS DOM SER Annika Wennerströ­m som ”positiva nyheter” som kan leda till att den här typen av fall ges större resurser och högre prioritet.

– Det är jättevikti­gt för framtiden, för den här typen av ärenden kommer vi se mer av.

 ?? Bild: INGELA LANDSTRÖM ?? ÖVERGREPP. Framför en dator i Uppland förmådde 41-åringen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar. Illustrati­on från rättegånge­n i tingsrätte­n.
Bild: INGELA LANDSTRÖM ÖVERGREPP. Framför en dator i Uppland förmådde 41-åringen flickor i utlandet att begå grova sexuella handlingar. Illustrati­on från rättegånge­n i tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden