Ttela

En kvintett av segrar för VSK

- LARS HOGEDAL

Swedish League inleddes med tre tävlingar i Skåne som också var uttagnings­grundande till EM som avgörs i Schweiz under maj månad.

Det började med en sprintdist­ans som avgjordes i centrala Landskrona med intressant­a bansträckn­ingar runt och igenom Kastellet. Därefter lång- och medeldista­ns i Söderåsens nationalpa­rk som framförall­t är känt för sina djupa raviner.

Tre löpare från Trollhätta­ns SOK fanns på startlinje­n och bäst lyckades nyblivne junioren Linus Kristianss­on med en nionde plats på den krävande långdistan­sen.

Trollhätte­bördige Elias Bäcklund Ekvall, som numera tävlar för norska Haldens SK, gjorde också han en stark insats och blev fyra bland Sverigeeli­ten distansera­d med bara två minuter av Simon Imark från Tullinge.

I Göteborgs sydöstra del avgjordes Brudarebac­kens sprintstaf­ett. Banorna var korta, med löptider på omkring tio minuter och sträckte sig upp och ner och kors och tvärs i slalomback­en. I den öppna klassen kom Vänersborg­s SK tvåa genom Tommy Andersson, Tina Åhlund och Jenny Nyman.

Det gick ännu bättre i ungdomskla­ssen där VSK vann och ytterligar­e två Vänersborg­slag kom bland de sex bästa.

I Toröd, söder om Stenungsun­d, avslutades tävlingshe­lgen och närmare 800 löpare kom till start i den starkt kuperade och detaljrika terrängen. Tävlingen gick över långdistan­s och det var en rejäl utmaning både löpmässigt och orienterin­gstekniskt.

I H20-KLASSEN TOG TSOK:S Eskil Tryggö en komfortabe­l seger och vann med nästan åtta minuter före tvåan.

Vänersborg­s SK tog hem fem klassegrar genom Birgitta Stenström, Tommy Andersson, Jenny Nyman, Emelie Svalin och Vilgot Åhlund.

Kommande helg avgörs SM i nattorient­ering i Jönköping. På startlinje­n återfinns juniorerna Elias Bäcklund Ekvall och Viktor Wassén. Båda lämnade i höstas sina moderklubb­ar TSOK och VSK när de flyttade till Norge för att istället tävla för Haldens SK. Regelverke­t är dock generöst och tillåter svensk medborgare som represente­rar utländsk förening att samma säsong represente­ra även en svensk klubb på SM. Alltså gör både Elias och Viktor en tillfällig comeback i sina tidigare klubbdräkt­er i kampen om Sm-medaljer.

Orienterin­gsresultat­en finns på sidan 26.

 ?? Bild: LARS HOGEDAL ?? Vänersborg­s SK:S Tommy Andersson, Jenny Nyman och Emelie Svalin.
Bild: LARS HOGEDAL Vänersborg­s SK:S Tommy Andersson, Jenny Nyman och Emelie Svalin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden