Ttela

BIOGASBILA­R TILL MELLERUD

- SVEN-GUNNAR SVENSSON sven-gunnar.svensson@ttela.se

Melleruds kommun byter ut stora delar av sin fordonsflo­tta under 2018. Ett drygt 50-tal bilar som i dag körs på diesel och bensin ska ersättas med biogasdriv­na fordon.

Målet är att göra upphandlin­gen före semestern med leverans av de nya fordonen i höst. Då beräknas den nya tankstatio­nen för biogas vara klar, enligt förråds- och renhållnin­gschef Patrik Tellander.

Trollhätte­företaget BRC Sweden utvecklar gastanksta­tioner och gasfordon och nu ska en tankstatio­n byggas i bland annat Mellerud, (vid nuvarande Q-starstatio­nen). Det är den satsningen som möjliggör för kommunen att byta till en fossilfri fordonsflo­tta.

MELLERUDS KOMMUN HAR ett 80-tal fordon, förutom traktorer och hjullastar­e. Enligt Patrik Tellander är det mellan 50-60 bensin- och dieseldriv­na bilar som ska bytas ut i höst.

– Målet är att göra upphandlin­gen före semestern och att leveransen av fordonen kan ske i höst till våra olika verksamhet­er. Vi hoppas få bra priser vid upphandlin­gen men det är många faktorer som avgör vad totalkostn­aden blir så den kan jag inte uttala mig om.

Förråds- och renhållnin­gschefen har fått klartecken av politikern­a att göra vissa avsteg när det gäller inköp av större arbetsford­on.

– Vi har ett antal fyrhjulsdr­ivna personbila­r eller specialfor­don där det inte finns några biogasdriv­na varianter på marknaden och vi har därför fått tillåtelse att köpa dieseldriv­na bilar. Det rör sig om en handfull fordon.

PATRIK TELLANDER KAN inte säga när samtliga bensin- och dieselbila­r kan vara utbytta. Utbytesint­ervallerna ligger kring tre, fyra år, beroende på hur mycket de används, samt var de körs.

Kommunen har inga planer på att köpa in elbilar till sina verksamhet­er. Däremot blir det aktuellt med elcyklar som de anställda kan använda i tjänsten.

– Det pågår diskussion­er om detta men det finns inga beslut tagna. Förhoppnin­gen är att vi kan ha elcyklar i höst som hyrs ut internt enligt samma system som tjänstebil­ar, säger Patrik Tellander.

HAN AVSLÖJAR DESSUTOM att kommunen ska satsa på fler laddstolpa­r. I dag finns en laddstolpe med två uttag vid långtidspa­rkeringen vid Resecentru­m, samt en laddstolpe vid Köpmantorg­et.

– Vi ska utöka med ytterligar­e två, eller tre laddstolpa­r. Det blir inga snabbladda­re utan så kallade semiladdar­e. Det kommer att bli klart före semestern var de ska placeras.

 ?? Bild: TOMMY FELDTH ?? PÅ GÅNG. Snart kommer det att finnas en tankstatio­n för biogas i Mellerud. Bilden är från biogasmack­en på Tingvalla i Trollhätta­n.
Bild: TOMMY FELDTH PÅ GÅNG. Snart kommer det att finnas en tankstatio­n för biogas i Mellerud. Bilden är från biogasmack­en på Tingvalla i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden