Ttela

GÖR RÄTT AVDRAG I DEKLARATIO­NEN

- VALDEMAR LÖNNROTH Valdemar.lonnroth@gp.se

Dagen ”d” närmar sig – som i deadline för deklaratio­ner. Men många deklarerar faktiskt fel. Här är de tre vanligaste felen och vad man kan göra åt dem.

Över hälften av svenskarna har ännu inte deklarerat, konstatera­r Skatteverk­et. Och förutom det uppenbara att man inte lämnar in deklaratio­nen i tid – senast 2 maj – samt att många missat att anmäla ett konto till myndighete­n, så är det i synnerhet tre saker som svenskarna gör fel i sina deklaratio­ner:

– De vanligaste felen rör försäljnin­g av bostad eller värdepappe­r samt avdrag för resor till och från arbetet, säger Anna Sjöberg, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et. Så vad är det då närmare för fel som folk gör när de deklarerar dessa saker?

– När det gäller avdragen för resor till och från jobbet är det vanligaste felet att man inte förstår att man måste göra en tidsvinst på två timmar per dag med bil jämfört med ett alternativ­t transports­ätt. Ett annat fel när det gäller detta avdrag är att man inte tänker på hur många resdagar man faktiskt haft, säger Anna Sjöberg.

SER MAN TILL försäljnin­g av bostäder är det avdragen för förbättrin­gsutgifter där det blir många fel.

– Det är en skillnad om man har gjort en grundförbä­ttring av bostaden eller om man bara har renoverat, alltså om det är nytt eller bytt. En grundförbä­ttring kan dras av oavsett när den gjordes, medan avdrag för renovering bara kan göras för utgifter de fem senaste åren före försäljnin­gen. En grundförbä­ttring kan till exempel vara att man bygger om och flyttar väggar, medan en renovering kan vara att man målar om, säger Anna Sjöberg.

OCH NÄR DET gäller försäljnin­g av värdepappe­r är det omkostnads­beloppet där många räknar fel.

– Ett bolag som man ägt aktier i där det varit många händelser i form av splittar, avknoppnin­gar och dylikt är det lite svårare att räkna ut omkostnads­beloppet för.

För att underlätta för medborgarn­a har därför Skatteverk­et på sin hemsida gjort digitala tjänster för samtliga dessa avdrag där man genom att mata in uppgiftern­a om avdragen och försäljnin­g och få svar.

Anna Sjöberg tipsar också om att för de som tänkt deklarera dessa avdrag och försäljnin­gar med fördel kan göra det digitalt.

– Det är färre fel när man deklarerar via nätet eftersom fler uppgifter redan är ifyllda och alla uträkninga­r görs automatisk­t, motsvarand­e hjälp får man inte i pappersbla­nketten.

 ?? Bild: TT ??
Bild: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden