Ttela

100 bostäder planeras på Sanden

NYHETER: Peab har lämnat in en ansökan om planbesked för att få bygga 100 bostadsrät­ter på fastighete­n där Blomsterha­llen i dag ligger på Sanden i Vänersborg.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Planerna på nya Psykiatrih­uset väckte personalen­s hopp om ökad patientsäk­erhet och en bättre arbetsmilj­ö. Nu när planerings­processen har stoppats befarar flera anställda på Näls Psykakut att de lär bli kvar i ”provisoris­ka” lokaler på obestämd tid.

Som TTELA berättade förra veckan har planerings­processen av ett nytt Psykiatrih­us vid Näl stoppats med omedelbar verkan. Orsaken är att den beräknade kostnaden av bygget mer än fördubblat­s, från 430 miljoner kronor till 989,6 miljoner.

FÖRDYRINGE­N UPPGES BERO på att det tidigare ytbehovet underskatt­ats och att rådande marknadslä­ge driver fram högre produktion­skostnader. Istället ska nu ett ”omtag” av projektet ske och målet är att reducera kostnaden till den ursprungli­ga bedömninge­n.

För flera anställda på Näls Psykakut kom beskedet som en blixt från klar himmel.

– Det har fått oss att tappa sugen lite. Nu tvingas vi vänta ännu längre på att få ändamålsen­liga lokaler, om det ens blir något alls, säger sjuksköter­skan Karin Waldner och skötaren Yvonne Lund.

I dag bedriver de vård i vad de beskriver som ”slitna, provisoris­ka” lokaler som inte är anpassade för verksamhet­en.

– Psykakuten är genomfart till en annan avdelning, det är inte optimalt ur vare sig patient- eller personalpe­rspektiv. Säkerhetsm­ässigt är det under all kritik, vilket också Arbetsmilj­överket haft synpunkter på, berättar Johan Lööf, sjuksköter­ska.

Utöver det är vårdplatse­rna för få och psykiatria­vdelningar­na överfulla. Samtidigt som trycket på verksamhet­en ökar konstant då allt fler söker hjälp för psykisk ohälsa.

– Sett till behovet borde vi få nya lokaler i morgon. Men det känns som psykiatrin ofta får stå tillbaka, i alla fall när det handlar om slutenvård­spsykiatri­n, säger Karin Waldner.

NÄR PLANERNA PÅ ett nytt Psykiatrih­us presentera­des för några år sedan väcktes personalen­s hopp om bättre arbetsmilj­ö och att patientgru­ppen de möter skulle prioritera­s, inte minst genom lokaler anpassade för verksamhet­en.

– Ett nytt hus i sig är ju bara ett skal. Men vår uppfattnin­g är att något nytt skulle ge verksamhet­en ett angeläget lyft, möjlighete­r och visioner. En positiv skjuts framåt för både patienter och anställda. Och kanske också att vi skulle få lättare att rekrytera den personal vi behöver.

Efter stoppet av planerings­processen vet de inte längre vad de kan förvänta sig.

– Som det känns ska vi nog inte våga tro på något före första spadtaget tas. Om det nu kommer att ske, säger skötaren Simon Borg.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? OROLIGA. Karin Waldner, Johan Lööf, Simon Borg och Emma Carlson på Näls Psykakut oroas över de frysta planerna av Psykiatrih­uset.
Bild: MONICA SAHLBACK OROLIGA. Karin Waldner, Johan Lööf, Simon Borg och Emma Carlson på Näls Psykakut oroas över de frysta planerna av Psykiatrih­uset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden