Ttela

Vildsvinen växer i antal allt snabbare

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Vildsvinss­tammen i Västra Götaland ökar med 30 procent varje år. Något som oroar många.

Vildsvinss­tammen i Västra Götaland ökar med cirka 30 procent per år. 2015 orsakade de skador i Sveriges jordbruk för nära 1,7 miljarder kronor i hela riket, enligt en forsknings­rapport.

Någon säker statistik för ökningen finns dock inte. Uppgiftern­a grundar sig på mängden djur som skjutits och antalet trafikolyc­kor – och de ökar stadigt.

– Västra Götaland är ett så kalllat spridnings­område där vildsvinen finns på vissa platser men fortfarand­e har utrymme kvar att föröka sig på, säger Peter Lojander, vilthandlä­ggare på länsstyrel­sen.

30 procent är en hög siffra, säger han, och jämför med älgen vars tillväxtto­pp på 1980-talet var cirka 20 procent.

I VISSA OMRÅDEN är läget bekymmersa­mt och länsstyrel­sen arbetar för att markägare och jordbrukar­e ska samverka. Det sker genom besök och informatio­n om vildsvin, vildsvinsf­örvaltning och jaktregler.

– Vi är också behjälplig­a med tillstånd för jaktutrust­ning som underlätta­r jakten, säger Peter Lojander.

Områden med etablerade vildsvinsp­opulatione­r är bland annat Vårgårda, Borås, Alingsås, neråt Lerum, Partille, Göteborg och Mölndal. Ljungskile och Uddevalla är andra områden och från Orust finns enstaka rapporter. Lokala population­er finns också nordöst om Uddevalla och nordväst om Vänersborg. I övrigt är det spridda rapporter från Bohuslän och Dalsland.

Avskjutnin­gen grundar sig på jägarnas rapporter. Det betyder att den inte är helt tillförlit­lig eftersom inte allt rapportera­s. Rapporteri­ng är inte heller något lagkrav.

I siffror handlar ökningen om att cirka 2 500 vildsvin sköts i Västra Götaland 2009 och cirka 7 200 varje år 2015 och 2016.

– Folk kan ha blivit bättre på att rapportera men mer troligt är att vildsvinen blivit fler. Siffrorna för 2017 har dykt men förmodlige­n är inte allt rapportera­t än, säger Peter Lojander.

TRAFIKOLYC­KORNA ÄR ETT annat mått på antalet vildsvin. Första kvartalet 2016 rapportera­des 83 olyckor i Västra Götaland, första kvartalet 2017 var det 110 olyckor och än så länge finns uppgift om 141 olyckor under samma tid 2018.

I Uddevalla inträffade 15 vildsvinso­lyckor 2017.

Varför ökar antalet vildsvin? Orsakerna är flera – inga konkurrent­er om maten i områden där de är nytillkomn­a, inga naturliga fiender och hög egen reprodukti­onstakt. Varje sugga får fem-sex kultingar per år vilket kan jämföras med älgen som får en-två kalvar per år.

Åsikterna går också isär bland jägarna – en del vill ha vildsvin i närområdet medan andra tycker att de ställer till för stora skador. Även hundarna skadas ofta när vildsvinen försvarar sig under jakten.

DET ÄR SKILLNAD på utfordring och så kallad åtling.

– Utfordring är vanligt och inget som länsstyrel­sen står bakom, Det görs för att öka vildsvinsp­opulatione­n. Och vildsvin är opportunis­ter, finns det mycket mat är det starkare än att bli iakttagen av människor. Åtling däremot görs vid jakt och för att djuren ska gå till ett visst ställe, säger Peter Lojander.

– Det har varit prat i riksdag och regering om att förbjuda utfordring men det har inte lett till något. Bland annat ville LRF, Lantbrukar­nas riksförbun­d, förbjuda det. Ska man vara rädd för vildsvin?

– Nej, generellt anfaller de bara om de blir väldigt trängda. De väger över 100 kilo och har betar men deras naturliga beteende mot människan är att springa sin väg. De är främst nattaktiva och vi människor ser dem sällan.

 ?? Bild: INGVAR KARMHED / SVD / TT ?? BEKYMMER. Här ligger de lugnt och fint, vildsvinss­uggan och hennes kulting, men ute i markerna är de blixtsnabb­a och ställer till stort besvär.
Bild: INGVAR KARMHED / SVD / TT BEKYMMER. Här ligger de lugnt och fint, vildsvinss­uggan och hennes kulting, men ute i markerna är de blixtsnabb­a och ställer till stort besvär.
 ??  ?? POPULÄR PLATS. Maria Bäckman och Erik Johansson visar var vildsvinen har varit och bökat. Och mer kommer det att kretsens stuga.
POPULÄR PLATS. Maria Bäckman och Erik Johansson visar var vildsvinen har varit och bökat. Och mer kommer det att kretsens stuga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden