Ttela

Regeringen pressar regionen ge mer

STATLIG SKJUTS . Det går att förstå idén med att unga ska få resa gratis hela sommaren. Frågan är varför det ska gälla alla och inte finnas symbolisk egenavgift.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Gratis resande sommartid för alla unga, i hela landet. När regeringen presentera­r budget brukar Vänsterpar­tiet få, eller åtminstone försöka, ta åt sig äran för de mer svulstigt påkostade så kallade satsningar­na.

Redan i augusti i fjol meddelade infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) att en överenskom­melse med budgetpart­nern Vänsterpar­tiet landat i ett statligt miljonpake­t för att låta unga tonåringar resa fritt på sommaren. Över tre år ska 350 miljoner skjutas till regionerna för att ge fria reskort.

Nu börjar implemente­ringen komma igång på allvar och Västra Götaland ska, liksom övriga regioner och landsting, ordna vilket upplägg som blir gällande här. Pengarna är öronmärkta från statligt håll men viss frihet att bestämma över formerna finns. ”Regeringen överlåter till de regionala kollektivt­rafikmyndi­gheterna att i samråd med övriga berörda parter i länet avgöra, i tid och omfattning, vad som i respektive län ska utgöra avgiftsfri kollektivt­rafik” står att läsa i regeringen­s informatio­n. Tiden inför införandet närmar sig nu och på onsdagens kollektivt­rafiknämnd togs själva frågan om gratiskort­en upp som ett rent informatio­nsärende.

TANKEN ÄR ATT gratiskort­et som erbjuds ska gälla för resande i hela regionen i 100 dagar för årskursspa­nnet 6 i grundskola­n till och med 2 i gymnasiet. De statliga pengarna täcker dock inte detta helt. I TTELA 16/4 tog Vänsterpar­tiets politiska sekreterar­e i regionen, Lena Karlsson, upp att det handlar om mellan två och sju miljoner som behöver skjutas till här för att få till det tänkta genomföran­det.

Politiskt verkar en samsyn finnas om att här gå längre än vad statliga pengarna av egen bärkraft räcker till. Till SVT Nyheter sa nämndens ordförande Ulrika Frick (MP), en del av den styrande blågröna majoritete­n, den 16/4 att pengafråga­n ska lösas.

Det sympatiska i idén om att låta unga få ta sig till sommarlovs­aktivitete­r, jobb, och vänner går att se. Förutsättn­ingarna är olika och ambitionen är att inte låta dessa skillnader få för stor påverkan under sommaren. Samtidigt finns det en risk med att låta just låta dessa projekt bli generella.

Även de som absolut skulle ha möjlighet att själv ordna kort, eller reser bort men hämtar kortet för att möjlighete­n finns, inkluderas. Ingen symbolisk egenavgift tas heller ut.

FRÅGAN OM RELATIONEN mellan stat och regionen blir här principiel­lt intressant.

En stor slant ges, men täcker inte helt en ambition som kan förväntas i samband med detta. På det sättet blir intrycket att regeringen och Vänsterpar­tiet pressar regionen att utföra något men att den politiskt känner att den behöver gå längre med egna medel.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? KOLLEKTIVT­RAFIK. Unga får resa helt fritt i sommar.
Bild: ANDREAS OLSSON KOLLEKTIVT­RAFIK. Unga får resa helt fritt i sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden