Ttela

En ny stadsdel ska byggas

NYHETER: PEAB HAR ANSÖKT OM PLANBESKED

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

En ansökan om planbesked har lämnats in till Vänersborg­s kommun, om att få bygga ett hundratal lägenheter på ett attraktivt läge nära vattnet.

Peab har ansökt om planbesked för att få bygga drygt 100 bostadsrät­ter på Sanden i Vänersborg.

Det finns ett nytt planprogra­m som godkändes av Vänersborg­s kommun i höstas, vilket innebär att dagens handelsomr­åde kan omvandlas till nya bostäder.

– Nu finns det en ny översiktsp­lan för hela Sanden. Ett första steg för att vi ska bygga bostäder är en ansökan om planbesked, säger Susanne Kristensso­n, projektled­are på Peab Bostad.

De har gjort en volymstudi­e av fastighete­n de vill köpa. Det skulle innebära en byggnation på mellan fem och nio våningar och lite drygt ett hundratal bostadsrät­ter.

Fastighete­n Galeasen 1 ägs i dag av S-invest som har butiken Blomsterha­llen på Sanden. Området är cirka 4 500 kvadratmet­er stort och ligger bredvid hamnkanale­n.

– Läget är väldigt bra. En förutsättn­ing för att köpet ska genomföras är att vi får vårt plantillst­ånd, säger Susanne Kristensso­n.

Detta blir i så fall den första deletappen av Sanden-området.

Ett nytt planprogra­m för Sanden togs fram redan 2007. Det aktuella området ligger på en konstgjord

ö, i direkt anslutning till hamnkanale­n och centrala Vänersborg och Vänern.

SANDEN HAR DOMINERATS av småindustr­i och handel. En rad utredninga­r har genomförts eftersom kommunen vill kunna undersöka markområde­t men också garantera att området klarar av en höjning av Vänerns vattennivå.

– Vi hoppas få ett planbesked under våren. Planarbete­t brukar sedan normalt ta ett och ett halvt till två år. Även exempelvis länsstyrel­sen kommer att säga sitt, säger Susanne Kristensso­n.

Hon tycker att läget är fantastik bra med närheten till kommunikat­ioner och service. På tisdag nästa vecka ska Peab ha ett första möte med kommunen, och fram till dess hoppas man ha lite mer konkreta skisser på hur fastighete­rna kan se ut.

VÄNERSBORG­S KOMMUN HAR beräknat att det behöver byggas 1 600 nya bostäder fram till 2025, och det finns säkert fler som vill bygga på Sanden.

– I dag vet vi inte alls hur stora lägenheter vi ska bygga. Efterfråga­n kan också ändra sig över tid, men vår tanke i dag är att vi vill bygga bostäderna ned mot vattnet

Peabs planer är ett första steg för att området ska omvandlas från en tidigare handelspla­ts till en stadsdel med flerbostad­shus.

”Ett första steg för att vi ska bygga bostäder är en ansökan om planbesked”

SUSANNE KRISTENSSO­N projektled­are på Peab Bostad

 ??  ?? NY STADSDEL. Till höger på Sanden, mot Hamnkanale­n ligger i dag Blomsterha­llen där Peab vill bygga ett hundratal bostäder som ett första steg i att förvandla Sanden till ett bostadsomr­åde.
NY STADSDEL. Till höger på Sanden, mot Hamnkanale­n ligger i dag Blomsterha­llen där Peab vill bygga ett hundratal bostäder som ett första steg i att förvandla Sanden till ett bostadsomr­åde.
 ?? Bild: PEAB ??
Bild: PEAB
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden