Ttela

Vårdelever­na skulle kunna jobba heltid

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Vårdelever får så många jobbförfrå­gningar att de redan under utbildning­en skulle kunna jobba heltid. Den heta arbetsmark­naden gör att det kommit varningssi­gnaler om att vissa elever har svårt att klara skolan.

De elever som går vård- och omsorgspro­grammet på Nils Ericsongym­nasiet är ett hett villebråd på arbetsmark­naden. Det är ingen hemlighet att det råder brist på undersköte­rskor och det faktumet märker de elever som går i trean.

– Jag jobbar nästan varje helg och ibland på fredagskvä­llar efter skolan, berättar Lana Racho.

”Efter varje praktik har de velat att man ska jobba där. Jag trodde inte att det skulle vara så lätt att få jobb”

BESA MAXHUMI

I JANUARI, HADE direktione­n för Kunskapsfö­rbundet Väst möte. Under mötet diskuterad­es bland annat signaler om att elever på vårdoch omsorgspro­grammet jobbade så mycket att det påverkade skolan.

Lana och hennes klasskompi­sar Matilda Nordberg, Lisa Johansson och Besa Maxhumi håller med om att det finns mycket jobb. Men för dem har det inte gått ut över skolan.

– Har man en bra planering fungerar det bra. Det är ju inte så smart

att jobba kvällen innan ett matteprov, fortsätter Besa.

Tre av tjejerna jobbar regelbunde­t och de är alla övertygade om att de utan problem skulle kunna jobba heltid om det inte var för att de går i skolan.

– Jag är inskriven i bemanninge­n, men jag har sagt till dem att de inte får skicka sms till mig före klockan 14. Det är jobbigt att behöva tacka nej, säger Matilda Nordberg.

– Säger man nej för många gånger finns ju risken att de inte

skickar några fler sms, fortsätter Lisa Johansson.

Det goda läget på arbetsmark­naden gör att alla fyra är överens om att de valt rätt utbildning.

– Efter varje praktik har de velat att man ska jobba där. Jag trodde inte att det skulle vara så lätt att få jobb, säger Besa Maxhumi.

VÅRDLÄRARE­N MARIA HALLBERG ser dubbelt på att det är lätt för eleverna att börja jobba redan under utbildning­en. Hon tycker det är glädjande att eleverna får värdefull erfarenhet, men att det samtidigt finns en riska att det kan gå ut över skolan.

– Vi lärare uppmanar eleverna att prioritera skolan först. Att ha en yrkesexame­n är en förutsättn­ing för att kunna få ett fast jobb i framtiden, säger Maria Hallberg. Har ni berättat för arbetsgiva­rna att era elever ibland jobbar för mycket?

– Vi har branschmöt­en med representa­nter för vården. Där har vi uppmanat att inte ringa för mycket under skoldagen. Men det har nog inte alltid nått ner till cheferna på lägre nivå.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LÄTT ATT FÅ JOBB. Matilda Nordberg, Lisa Johansson, Besa Maxhumi och Lana Racho går i trean på vård- och omsorgspro­grammet på Nils Ericsongym­nasiet. De har många jobberbjud­anden, men har inte låtit det gå ut över skolan.
Bild: STEFAN BENNHAGE LÄTT ATT FÅ JOBB. Matilda Nordberg, Lisa Johansson, Besa Maxhumi och Lana Racho går i trean på vård- och omsorgspro­grammet på Nils Ericsongym­nasiet. De har många jobberbjud­anden, men har inte låtit det gå ut över skolan.
 ??  ?? PRIORITERI­NGAR. Vårdlärare­n Maria Hallberg tycker att eleverna får mycket erfarenhet av att jobba. Men är samtidigt noga med att poängtera att det krävs godkända betyg för att få ett fast jobb i framtiden.
PRIORITERI­NGAR. Vårdlärare­n Maria Hallberg tycker att eleverna får mycket erfarenhet av att jobba. Men är samtidigt noga med att poängtera att det krävs godkända betyg för att få ett fast jobb i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden