Ttela

Samarbete en känslig fråga

LJUNGSKILE: ENDA SÄTTET ATT STOPPA ÖKNINGEN

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

70-80 vildsvin har slagit sig ner i Ljungskile­trakten. Och de bara ökar. För att få ner antalet till rimlig nivå vill Ljungskile jaktvårdsk­rets starta ett samarbete mellan markägare och jägare. Men frågan är känslig.

– Vi måste mota Olle i grind och få till ett möte om hur vi ska jobba vidare. Vi behöver få ner dem till en rimlig nivå, säger Maria Bäckman, ordförande i Ljungskile jaktvårdsk­rets.

Vi sitter i jaktvårdsk­retsens lilla bod vid Ljungskile skjutbana, mitt i skogen och med massor av ekar runt omkring – rena drömställe­t för vildsvin som älskar ekollon.

En bit utanför dörren finns både färska spår och fjolårsspå­r efter vildsvin som har bökat i marken. Men det har sett ännu värre ut, får vi veta, hela gräsmattan har varit upplöjd flera gånger.

– De har en grupp däruppe, säger Erik Johansson, vice ordförande, och pekar ut mot skogen. Det är väldigt fint att äta här, det är en gammal gräsmatta med kvickrötte­r i, det tycker de om.

MEN SAMARBETE ÄR ingen enkel sak. Åsikterna om vildsvinen­s vara eller icke vara går ibland isär. Somliga vill ha dem för att jaga och andra inte. En del tycker att de är rena skadedjur.

– Det finns mycket osämja om vildsvin, säger Maria Bäckman.

Det finns mycket att samverka och informera om, säger Maria Bäckman

och Erik Johansson. Alla jägare vet inte vilka av vildsvinen som är lämpliga att skjuta och inte. Dessutom är vildsvin otroligt snabba vilket gör att det också blir en snabb och krävande jakt för skyttens del.

SKJUTER MAN LEDARSUGGA­N till exempel leder det till att övriga suggor och gyltor i flocken bildar nya grupper på nya platser. Gyltor är de som inte har fått kultingar ännu.

Andra utfordrar grisarna helt i onödan med följd att de förökar sig mer än annars, ibland också med direkt olämplig mat.

– Det är den här kunskapen vi behöver prata om. Hur ska vi sköta vår vildsvinss­tam i Ljungskile?

Maria Bäckman och Erik Johansson presentera­r flera förslag på åtgärder:

– En variant är att man odlar något på marker som inte är uppodlade i dag, för då håller man grisarna där och kan skjuta av dem där.

– En telefonked­ja ”nu har jag hur mycket vildsvin som helst här som bökar runt”

– Erbjuda särskilda skyddskläd­er till jägare som gör eftersök av vildsvin efter trafikolyc­kor. Skadade vildsvin kan vara mycket aggressiva.

Erik Johansson skickar med ett gott råd till bilförare som har krockat med ett vildsvin:

– Gå aldrig ur bilen om du inte säkert vet att vildsvinet är dött!

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? bli eftersom det är gott om vildsvin i Ljungskile­trakten och en av grupperna har etablerat sig i närheten av jaktvårds-
Bild: LASSE EDWARTZ bli eftersom det är gott om vildsvin i Ljungskile­trakten och en av grupperna har etablerat sig i närheten av jaktvårds-
 ??  ?? ENGAGERADE. Maria Bäckman är ordförande och Erik Johansson vice ordförande i Ljungskile jaktvårdsk­rets.
ENGAGERADE. Maria Bäckman är ordförande och Erik Johansson vice ordförande i Ljungskile jaktvårdsk­rets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden