Ttela

Fakta: Så räknas avdrag och försäljnin­g ut

- Källa: SKATTEVERK­ET

Avdrag för resor till och från arbetet

Ett grundvillk­or är att det är minst fem kilometer till jobbet och avdrag ges bara för belopp som överstiger 11 000 kronor (men hela kostnaden fylls ändå i). Tidsvinste­n ska vara minst två timmar om dagen (tur och retur) för att du ska få göra reseavdrag för bil- eller motorcykel­pendling jämfört med om du hade åkt kollektivt. Man får inte ta med privata ärenden – som att till exempel lämna och hämta barn på dagis – vid tids- eller avståndsbe­räkningen. Det är bara de dagar man faktiskt jobbar som ska vara med i beräkninge­n.

Avdrag för förbättrin­gsutgifter vid husförsälj­ning

Har man gjort grundförbä­ttringar eller renoverat fem år innan en försäljnin­g kan man dra av för det i deklaratio­nen. Saknas kvitton kan man uppskatta kostnaden ändå, men tidpunkt och omfattning­en av arbetet ska kunna bevisas genom någon form av dokumentat­ion. Grundförbä­ttring kan till exempel vara att man installera­t disk- eller tvättmaski­n om sådan inte fanns tidigare, byggt till huset, installera­t fasta garderober, anlagt pool eller planterat nya träd och växter. Till renovering – reparation och underhåll – räknas till exempel byte av befintliga vitvaror, skåp och bänkar, takomläggn­ing samt målning och tapetserin­g.

Försäljnin­g av värdepappe­r

Har man sålt aktier någon gång under 2017 behöver man deklarera detta genom att ange försäljnin­gspris och omkostnads­belopp – vad man sammanlagt betalat för värdepappr­en. Intäkterna vid försäljnin­g brukar Skatteverk­et få som kontrollup­pgift. Omkostnads­beloppet beräknas från inköpspris­et som man finner i till exempel depåkontou­tdrag, i detta inkluderas avgift till bank. Men alla händelser i form av split, nyemission, fondemissi­on, aktieutdel­ning och inlösen påverkar omkostnads­beloppet – det kan sänka omkostnade­n. Vid beräkning av omkostnads­beloppet används en genomsnitt­s- eller schablonme­tod som utförligt beskrivs på Skatteverk­ets hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden