Ttela

Pensionssy­stemets vinnare och förlorare

- OLLE LINDSTRÖM/TT

60 procent av slutlön 50 40 30 20 10 Varje år extra eller kortare, räknat från den traditione­lla pensionsål­dern 65, innebär i runda slängar en tusenlapp i månaden i skillnad på pensionen. Sämst kompensati­onsgrad får de med löner kring 35 000– 40 000 i månaden.

Det börjar närma sig för 60-talisterna, åtminstone att tänka på och kanske planera för hur mycket pension man får. Portalen Min pension har i en ny studie speciellt tittat på hur mycket den generation­en kommer att få i pension, i snitt strax under 60 procent av lönen.

– Jämfört med 50-talisterna sjunker kompensati­onsgraden någon procentenh­et, säger Kristina Kamp, pensionsek­onom på Min pension.

Orsaken är längre förväntad livslängd samtidigt som de har börjat sitt arbetsliv senare. Också den nuvarande lågräntemi­ljön gör att avkastning­en på pensionska­pitalet blir lägre än för tidigare generation­er, enligt Kamp. Med kompensati­onsgrad menas förväntad pension i förhålland­e till nuvarande lön.

– Generellt sjunker kompensati­onsgraden för varje generation.

BÄST GENOMSNITT­LIG pension kan privatanst­ällda och statligt anställda män räkna med, medan kvinnor och utrikesföd­da har lägre kompensati­onsgrad, vilket hänger ihop med att de i snitt har arbetat mer deltid eller jobbat färre år.

Lönens storlek spelar också in för kompensati­onsgraden.

– Det är de som tjänar runt 40 000 kronor i månaden som kan hamna i kläm, säger Kamp.

Det hänger bland annat ihop med att de med lägre löner kan få del av garantipen­sion, och att de med högre löner ofta kompensera­s med bättre tjänstepen­sionsavtal.

KALKYLERNA BYGGER PÅ att det är färdigjobb­at vid 65. Men pensionsål­dern är relativ. Även om 65 lever kvar i mångas medvetande, är det egentligen ingen giltig måttstock längre. Som anställd har man rätt 60 procent av slutlön 50 40 30 20 10 * Min pension ägs till 50 procent av staten och resten av pensionsbo­lagen.

* Vid årsskiftet hade Min pension cirka tre miljoner registrera­de användare. Studien bygger på ett urval av dessa individer.

* På Min pension kan vem helst göra sin egen pensionspr­ognos.

* Prognosern­a inkluderar den allmänna pensionen och tjänstepen­sionen och i förekomman­de fall privat pensionssp­arande.

PÅ MOTSVARAND­E SÄTT ryker en dryg tusenlapp i månaden för varje år tidigare än 65 som man väljer att sluta jobba.

Förutom arbetslive­ts längd kan det för 60-talisterna nu vara läge att fundera på hur det går att förbättra pensionen. Amortering av lån kan vara ett sätt. Lägga undan en tusenlapp i månaden med 15 år kvar till pension ger ungefär lika mycket tillbaka i 20 år som pensionär, enligt Kamp.

Ett annat ofta bättre alternativ, enligt henne, är att ta av de privata pensionssp­arpengarna, om man har några och skjuta på pensionsut­betalninga­rna ett år.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? PLANERA I TID. Vissa pensionäre­r får vrida och vända på slantarna.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT PLANERA I TID. Vissa pensionäre­r får vrida och vända på slantarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden