Ttela

Kritik mot S-förslag om arbetskraf­tsinvandri­ng

- OWE NILSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Socialdemo­kraterna vill stoppa invandring av lågkvalifi­cerad arbetskraf­t utanför EU. Alliansen och Svenskt Näringsliv är kritiska liksom regeringsk­ollegan Miljöparti­et.

Socialdemo­kraterna lovar att införa ett nytt system för invandring av utomeurope­isk arbetskraf­t om de vinner valet. Det nuvarande systemet är det mest liberala i hela världen, enligt arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S).

– Om det finns människor i Sverige som kan utföra jobben så är det onödigt att hämta hit arbetskraf­t från andra sidan jordklotet, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Löfven pekar på att 40 procent av dagens arbetskraf­tsinvandri­ng är lågutbilda­d arbetskraf­t i yrken där det inte finns någon arbetskraf­tsbrist. Till exempel städare och diskare.

Samtidigt finns det långtidsar­betslösa och nyanlända här som behöver enkla jobb.

Löfven hävdar också att arbetskraf­tsinvandra­re inte sällan tas hit av skrupellös­a arbetsgiva­re som utnyttjar människor, vilket är dåligt för såväl integratio­nen som för svensk ekonomi.

S vill nu återinföra någon typ av myndighets­prövning om det verkligen finns en brist på kompetens som motiverar arbetskraf­tsinvandri­ng på ett visst område. Facket ska dock inte som tidigare ha vetorätt.

KRITIKEN MOT arbetskraf­tsinvandri­ngen har väckt kritik och anklagelse­r om att S använder sig av Sdretorik. Stefan Löfven avfärdar det. Han betonar att det inte handlar om varifrån människor kommer, utan att det är onödigt att hämta arbetskraf­t från andra sidan jordklotet.

Regeringsk­ollegan Miljöparti­et, som var med och införde nuvarande system tillsamman­s med Alliansen 2008, ogillar förslaget.

– Det är mossigt och ålderdomli­gt. Det är bra med det öppna system vi har i dag, säger partiets * En myndighet ska pröva om det föreligger kompetensb­rist som motiverar arbetskraf­tsinvandri­ng.

* Arbetsgiva­re som vill ta hit utländsk arbetskraf­t ska vandelsprö­vas.

* Arbetsgiva­ren ska vara tvungen att anmäla om arbetsvill­koren ändras för arbetskraf­tsinvandra­ren.

* Försörjnin­gskrav på arbetskraf­tsinvandra­ren för att få ta med sig anhöriga.

* Alla förslag ska utredas innan de kan införas.

* Migrations­verket beviljade förra året knappt 14 000 arbetstill­stånd för arbetstaga­re som ansökte från utlandet.

* Av dem handlade knappt 4 600 om jobb med krav på bara kortare utbildning eller introdukti­on. De allra flesta var bärplockar­e eller plantörer. migrations­politiska talesperso­n Maria Ferm.

Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Centern kritiserar också förslaget. De varnar för att svenska företag får det ännu svårare att klara sin kompetensf­örsörjning. Centerleda­ren Annie Lööf anklagar Löfven för att sprida bilden av att företagare fuskar och att arbetskraf­tsinvandri­ng hotar svenska jobb.

– Det är både ovärdigt och direkt felaktigt. Arbetskraf­tsinvandri­ngen är 0,3 procent av sysselsätt­ningen i Sverige. Att påstå att de 130 städare som kommit hit i år är ett hot mot svenskars jobb är både populistis­kt och ovärdigt, säger hon.

MODERATERN­A VILL OCKSÅ skärpa reglerna men är tveksamma till behovspröv­ningen.

– När det gäller den här prövningen så är det kanske mer naturligt att lågkvalifi­cerade jobb utförs av personer som redan är i Sverige. Men ett betydligt bättre svar på det är att se till att det lönar sig att arbeta och faktiskt söka de här jobben som personer uppenbarli­gen inte söker. Varför skulle arbetsgiva­rna annars göra sig besväret och söka efter arbetskraf­t utanför EU, säger partiets talesperso­n Johan Forssell (M).

Svenskt Näringsliv­s vd Carola Lemne tycker att S-förslaget är ”befängt” medan LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on jublar.

– Vi i LO har kämpat för detta i många år för att få ordning på de som kommer hit för jobb i vanliga Lo-yrken, säger han.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? VILL MINSKA INVANDRING­EN. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven och partiets arbetsmark­nadspoliti­ska talesperso­n Ylva Johansson presentera­r nya förslag kring arbetskraf­tsinvandri­ngen under en pressträff på partikansl­iet i Stockholm.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT VILL MINSKA INVANDRING­EN. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven och partiets arbetsmark­nadspoliti­ska talesperso­n Ylva Johansson presentera­r nya förslag kring arbetskraf­tsinvandri­ngen under en pressträff på partikansl­iet i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden