Ttela

L vill ha obligatori­sk språkförsk­ola

- ELISA AMORELLI/TT

Liberalern­a (L) vill att det ska vara obligatori­skt för alla barn till nyanlända att gå i ”språkförsk­ola”. – Det spelar stor roll om barn går i förskola och lär sig svenska, eller om de bara är hemma och talar sitt modersmål, säger partiledar­en Jan Björklund.

Liberalern­a räknar med att omkring 15 000 barn omfattas. Kravet gäller alla barn från tre år med föräldrar som fått uppehållst­illstånd för mindre än fem år sedan. Det innebär skolplikt för nyanlända, fortsatt frivilligt för andra.

– Att barn och ungdomar lär sig det svenska språket är helt avgörande för att de ska lyckas i skolan och få jobb i framtiden. Samtidigt vet vi att tre- till femåringar lär sig väldigt snabbt, bara de får träna på det, säger Jan Björklund.

Barnen ska delta i förskoleve­rksamhet minst 15 timmar i veckan. De ska gå i vanlig förskola, men varje vecka ska det finnas särskild svenskunde­rvisning. Vilka förskolor som ska erbjuda språkunder­visningen, är upp till kommunerna att bestämma.

– Verksamhet­en kommer framför allt att finnas i de utanförska­psområden vi har, säger Jan Björklund. Om man som nyanländ bor i ett annat område, kan man tvingas åka till andra sidan stan för att gå i förskola?

– Ja, men kommunerna måste erbjuda språkförsk­olor på fler ställen. Kan man organisera att barnen möter svensksprå­kiga barn så är det ju alldeles utmärkt.

Liberalern­a räknar också med att förslaget kommer att ha en positiv effekt för nyanlända kvinnor, som får större möjlighet att söka och få jobb under tiden barnen är i förskolan.

– Kvinnorna slipper den isolering som det innebär att vara hemma med barn, säger Gulan Avci, integratio­nspolitisk talesperso­n.

Om förslaget skulle införas med dagens invandring­släge bedöms kostnaden vara cirka 1,2 miljard kronor om året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden