Ttela

T skildrar porr

- MIRANDA SIGANDER/TT

Nu har hon varit i LA i omgångar och gjort research. Till en början fick hon hjälp av producente­n Jesper Kurlandsky vars kontakter ledde in i stadens porrbransc­h, som är en av få i gratisporr­ens tidevarv där folk fortfarand­e jobbar på heltid och har verksamhet 9–17 med kontor.

– Efter ett tag har folk börjat få koll på mig och varför jag är här. Ambitionen är att flera av karaktärer­na i filmen ska spelas av personer från den riktiga porrindust­rin. Manuset är baserat på folk jag har träffat och saker jag sett här.

INSPELNING­SSTART för filmen, som har arbetsnamn­et Jessica, blir det i Los Angeles i augusti. 19-åriga Sofia Kappel från Stockholm spelar huvudrolle­n, en svensk tjej som landar i Los Angeles med målet att bli porrstjärn­a. Hon får en agent och flyttar in i ett så kallat model house tillsamman­s med ett gäng tjejer som tillhör agenturen. Varför vill hon bli porrstjärn­a?

– Det tänker jag inte svara på, du * Född: 1984 * Utbildning: Gick ut filmregili­njen vid Stockholms dramatiska högskola 2015 och har tidigare bland annat gått Fridhems folkhögsko­las filmutbild­ning * Meriter: Kortfilmen ”Pleasure” blev som enda svenska film utvald att tävla i Cannes 2013. Filmen tävlade i sidosektio­nen Kritikerve­ckan och belönades med Canal+ Award. Med kortfilmen ”Hot chicks” vann hon Stockholm filmfestiv­als pris för bästa regi i sektionen 1 km film. * Aktuell: Förbereder inspelning­en av långfilmsd­ebuten, som ska utspela sig i porrbransc­hen i Los Angeles. ”Vi siktar på premiär i Cannes 2019”.

får se filmen, säger Ninja Thyberg först. Men så fortsätter hon ändå:

– Jag undviker den frågan, att försöka ge ett enkelt svar blir problemati­skt. Egentligen är frågan ställd utifrån ”vad är det för fel på henne?”. Det finns lika många svar på det som det finns tjejer, det är jättekompl­ext. Men ett annat svar är att de får ut något av det och vad det är får man tolka själv. Ett tredje svar är att vi lever i en värld där pengar styr och om det finns en efterfråga­n kommer systemet se till att det finns ett utbud.

NINJA THYBERG HAR genom åren studerat ämnet noga och har hunnit byta åsikter många gånger. Men i dag tycker hon inte att pornografi i sig är någonting dåligt. Att se proffs som njuter av vad de gör kan nästan vara ”som en religiös upplevelse”, säger hon.

– Det trodde jag inte när jag först kom hit. Jag har ägnat otroligt mycket tid åt det här ämnet i 15 års tid. Och så kom jag hit och insåg hur olika det kan vara i teorin och i praktiken. Men visst, det finns mycket som är väldigt problemati­skt med innehållet och arbetsförh­ållandena, men det har mer med hur makten är fördelad, både i branschen och i resten av världen, att göra än fenomenet i sig.

 ?? Bild: MIRANDA SIGANDER ?? så blir tolkningen av de här bilderna helt olika. Det påverkar ju hur man ser världen”, säger regissören Ninja Thyberg.
Bild: MIRANDA SIGANDER så blir tolkningen av de här bilderna helt olika. Det påverkar ju hur man ser världen”, säger regissören Ninja Thyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden