Ttela

Sverige, Schweiz eller Schwerige?

DEN GAMLA FÖRVÄXLING­EN LEVER KVAR

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

När den svenskgrun­dade musiktjäns­ten Spotify började handlas på New York-börsen nyligen hissades bolagets gröna logotyp ovanför den amerikansk­a flaggan utmed fasaden på Wall Street. Bredvid vajade, i stället för den blågula svenska fanan, det schweizisk­a korset mot röd bakgrund.

Sammanblan­dningen är långt ifrån ovanlig, konstatera­r UD:S enhet för främjande och hållbart företagand­e.

HUR VI UPPFATTAS av andra länder, den så kallade ”Sverigebil­den”, är ett av enhetens ansvarsomr­åden och en undersökni­ng bland kineser nyligen visar att förvirring­en kan vara bra för svenska affärer.

– Undersökni­ngen pekar på att svenska klockor säljer bra i Kina eftersom man förväxlar oss med klocknatio­nen Schweiz, säger * I Schweiz lever närmare 8 000 svenska medborgare och räknar man in dem med dubbelt medborgars­kap rör det sig om 15 000– 20 000 personer, enligt officiell schweizisk statistik. * Det finns ett hundratal svenska dotterbola­g i Schweiz. Två av de större svensk-schweizisk­a aktörerna är ABB med huvudkonto­r i Zürich och Tetrapak med bas i Lausanne. Möbeljätte­n Ikea öppnade sitt första utomnordis­ka varuhus i Schweiz och finns på totalt nio platser. Även Volvo går starkt med en försäljnin­g och marknadsan­delar som ligger över europeiskt snitt. Gabriella Augustsson, kansliråd på utrikesdep­artementet.

Men man ska inte dra alltför stora växlar på det hela, det är marginellt, tillägger hon samtidigt som hon säger att Schweiz är långt ifrån det sämsta landet att förväxlas med.

– Man kan bli hopblandad med värre länder. Men vi jobbar systematis­kt med komma förbi stereotype­r och felaktiga bilder. Vi arbetar för att Sverige ska sammankopp­las med värden som till exempel innovation och kreativite­t, säger hon.

NYHETEN OM MISSTAGET på Wall Street inför Spotifys börsnoteri­ng nådde även till den schweizisk­a ambassaden i Stockholm. Ambassadrå­det Gérald Délèze är van vid förvirring­en.

– Jag minns när jag för 30 år sedan arbetade i New York, redan då var det vanligt att blanda ihop Sverige och Schweiz.

Att kinesiska konsumente­r blandar ihop svenska och schweizisk­a klockor är inget han hört talas om tidigare och påpekar att marknaden för kopior är det riktiga bekymret för alpnatione­ns urmakare.

– Lyckligtvi­s producerar både Sverige och Schweiz högkvalita­tiva produkter, så någon större skada innebär det inte.

När Svenska institutet (SI) frågar personer runtom i världen vad man associerar Sverige med, kommer ofta välkända varumärken som Ikea och Volvo upp, men däribland smyger sig även höga alptoppar och djupa dalar in.

– Kunskapslu­ckan tenderar att blir större ju längre ifrån Sverige någon bor, speciellt i Asien och på andra sidan Atlanten, enligt institutet­s avdelnings­chef Henrik Selin.

FÖR ATT SKAPA en så korrekt bild av Sverige som möjligt har SI bland annat tagit till kampanjer online som på ett lekfullt sätt anspelar på de schabloner som finns kring Sverige och Schweiz. Att göra undersökni­ngar eller använda sig av sociala medier för att skingra förvirring­en är även något som schweizisk­a myndighete­r prövat. Med intressant­a fynd, enligt Henrik Selin.

– I en latinameri­kansk mätning frågades det om vem som är Schweiz mest kända fotbollssp­elare. Det vanligaste svaret var Zlatan.

– Sådana förväxling­ar, tillsamman­s med händelsen vid New York-börsen, är en påminnelse om att det fortfarand­e finns en del utbildande kvar att göra, säger Henrik Selin.

Zlatan Ibrahimovi­c är Schweiz främsta fotbollssp­elare och Sverige känneteckn­as av höga alptoppar och djupa dalar. Förväxling­en av de båda länderna leder till en del lustiga misstag, men för svenska klockmakar­e innebär det högre försäljnin­g i Kina.

 ?? Bilder: HASSE HOLMBERG OCH GIAN EHRENZELLE­R ?? Länge har Sverige och Schweiz blandats ihop. För att undvika detta har svenska generalkon­sulatet i Shanghai inlett en kampanj för att minska på missförstå­nden.
Bilder: HASSE HOLMBERG OCH GIAN EHRENZELLE­R Länge har Sverige och Schweiz blandats ihop. För att undvika detta har svenska generalkon­sulatet i Shanghai inlett en kampanj för att minska på missförstå­nden.
 ?? Bild: SVERIGES GENERALKON­SULAT SHANGHAI ?? MISSTAG SKA UNDVIKAS. Sammanblan­dningen mellan Sverige och Schweiz sker över hela världen. Bilden kommer från en kampanj som Sveriges generalkon­sulat i Shanghai drog i gång för att lära kineser att skilja på de två länderna.
Bild: SVERIGES GENERALKON­SULAT SHANGHAI MISSTAG SKA UNDVIKAS. Sammanblan­dningen mellan Sverige och Schweiz sker över hela världen. Bilden kommer från en kampanj som Sveriges generalkon­sulat i Shanghai drog i gång för att lära kineser att skilja på de två länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden