Ttela

” återförena­s

- SARA ULLBERG/TT

sista stora konserttur­né över världen. Björn Ulvaeus konstatera­de i sitt tal till EBU att den existentie­lla dimensione­n av ”abbatarern­a” också känns spännande att utforska. Hur är det att vara ung igen? Och hur kan man ”kombinera den visdom som vi förhoppnin­gsvis besitter nu med ’abbatarern­as’ ungdom?”

– VI HAR SETT LITE ”work in progress” för ett tag sedan – och det är helt mindboggli­ng! säger Björn Ulvaeus.

– Man kommer inte att kunna se att det inte är riktiga människor. Det är spännande att vara delaktig i ett projekt som ingen har kunnat göra tidigare. Nu gör ni det i tv, men kommer man att kunna turnera med ”abbatarern­a”?

– Ja, det är tanken, att det ska komma något halvår, kanske tre kvarts år efter showen. Men då * Skivan ”Voulez-vous” släpps den 23 april. Albumet brukar beskrivas som ett av gruppens mest discoinflu­erade, med låtar som ”Does your mother know” och ”Kisses of fire” på låtlistan. Även jättehiten ”Chiquitita” finns med på skivan. * Under året turnerar Abba i Europa, USA och Kanada. Turnén fortsätter under våren 1980 i Japan. Konsertern­a i London filmades av SVT och finns med i programmet ”Abba in concert”. kommer vi att använda olika teknologie­r. Dels den vi utvecklar här, men i en livesituat­ion kanske man också använder hologram någonstans och body-doubles. Man kan göra en massa roliga grejor. Det låter som att du har gått all in i projektet?

– Ja, det har vi alla fyra gjort. Verkligen. All in, kan man säga.

Ännu så länge är mycket hemligt kring projektet. Det finns ännu inget datum utsatt för konserten och Björn Ulvaeus vill inte avslöja vilken Abba-låt det är som kommer att framföras i tv-showen, vilken också kommer att gästas av flera kända artister. Genom talet i EBU ger han BBC och NBC lite hjälp på traven med att locka fler tv-kanaler i Europa att sända showen.

ÄR DET HÄR början på en framtid där den nya tekniken ger fansen möjlighet att se fler nedlagda band och döda artister framträda ”live”?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi gör det och det är jättekul och vi är pionjärer. Men hur det här kommer att användas, där finns det bara en gräns och det är fantasin, säger Björn Ulvaeus.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? ”Abbatarern­as” utseende är hämtat från just det året.
Bild: TT/ARKIV ”Abbatarern­as” utseende är hämtat från just det året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden