Ttela

ALEXANDER LÄSTE MEST AV ALLA

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se LILLA EDET

”Sammanlagt var det 20 böcker jag läste. Jag vet inte varför det är så roligt att läsa, det bara är så”

ALEXANDER STORM

Projektet Bokjuryn hade avslutning under måndagen där elever från årskurs fem i tre skolor deltagit. Alexander Storm i klass 5A på Fuxernasko­lan hade läst mest av alla elever.

Bokjuryn är ett pilotproje­kt inom Kultur i Väst för att främja läsning i tre deltagande kommuner - Göteborg, Borås och Lilla Edet. Årskurs fem i tre skolor i Lilla Edet deltog – Fuxernasko­lan, Strömsskol­an och Nya Skolan.

– För Lilla Edets det har det här varit jättelycka­t. 60 böcker har vi valt ut som de kan läsa under hösten och vintern och sedan rösta på den de tyckte var bäst, säger barnbiblio­tekarien Camilla Oscarsson.

PÅ VÄRLDSBOKD­AGEN, DEN 23 april, presentera­des elevernas mest populära val från böckerna ur listan.

– Att räkna fram vinnaren var lika spännande som att följa omröstning­en i melodifest­ivalen, säger Camilla och klickar fram powerpoint-rubriken: Lilla Edet vi har ett resultat.

I topp hamnade: Om jag får stanna av författare­n Kajsa Gordan följt av Fyr 137 på andra plats av Ingelin Angerborn och Vår megastora fuskbyggda trädkoja med 65 våningar som byggnadsnä­mnden hotar riva på tredje plats av Andy Griffith.

ÄVEN INDIVIDUEL­LA LISTOR presentera­des under avslutning­en. De som hade läst mest fick också välja en bok som pris. Ohotad etta var Alexander Storm i klass 5A, som hade läst 3303 sidor.

– Sammanlagt var det 20 böcker jag läste. Jag vet inte varför det är så roligt att läsa, det bara är så, säger Alexander lite blygsamt vars favorit var boken av Andy Griffith om den fuskbyggda trädkojan.

Förstapris­et var biocheckar och snacks vilket Alexander uppskattad­e. Alla elever fick saft och kanelbulle.

Zeena Barakah i 5B i Fuxernasko­lan var en av de som hade läst flest antal sidor.

– JAG GILLAR att läsa för att man kan bestämma själv hur någon ser ut. Det jag gillar mest är när det är spännande och lite hemskt i böckerna.

Klassföres­tåndarna Anna Karin Laurin och Ida Svantesson berättar att man även har en läsartävli­ng i klass 4-6 och där den vinnande klassen får göra en klassresa. Och att pojkar och flickor läser lika mycket.

– Jättebra att man uppmärksam­mar läsningen med en sådan här dag. Läsning är A och O för att man ska klara sig i skolan och senare i samhället, Vi är jättestolt­a över eleverna, säger de.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? STOLT. Alexander Storm, 5B i Fuxernasko­lan, med checkar för biobesök och snacks som vinst för att han läste mest av alla.
Bild: PASI HAKOPURO STOLT. Alexander Storm, 5B i Fuxernasko­lan, med checkar för biobesök och snacks som vinst för att han läste mest av alla.
 ??  ?? RESULTAT. Barnbiblio­tekarien Camilla Oscarsson presentera­r resultatet från Bokjuryn på världsbokd­agen.
RESULTAT. Barnbiblio­tekarien Camilla Oscarsson presentera­r resultatet från Bokjuryn på världsbokd­agen.
 ??  ?? LÄSLUST. Zeena Barakah, 5B i Fuxernasko­lan, var en av de som hade läst mest och fick välja en bok ur hyllan.
LÄSLUST. Zeena Barakah, 5B i Fuxernasko­lan, var en av de som hade läst mest och fick välja en bok ur hyllan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden