Ttela

REBECKA BREDDAR VÄG FÖR TJEJER

TROLLHÄTTA­N: Rebecka Haak har gjort mer i och för musikbrans­chen än många andra. Men hon strävar fortfarand­e efter det stora genombrott­et – som inte verkar vara särskilt långt borta. – Ibland får man nypa sig i armen när man inser att man är med på det hä

- MADELEINE BÄCKMAN

Efter höstens metoo-kampanj spår experter världen över att vi står inför en kvinnlig revolution. Någon som var betydligt tidigare ute med att stå upp för kvinnor var Rebecka Haak när hon startade Focus la femme tillsamman­s med vännen Erika Larsson.

– Vi kände att vi behövde pepp inom musik och ville starta något för att inspirera andra tjejer också, säger Rebecka.

Det kvinnliga nätverkets mission är att främja och fokusera på alla kvinnliga aktörer i musikbrans­chen.

– Focus la femme fokuserar bland annat på att arrangera workshops och seminarier inom musik, för att få fler tjejer att skriva musik, skapa en trygg mötesplats, stärka tjejer för att de ska våga synas.

var från början ett ideellt projekt som N3 mötesplats för ung kultur och Trollhätta­n stad nu har tagit sig an.

– Det är många tjejer som inte vågar ta för sig och som ofta hamnar i skymundan på grund av det. Jag är inte sådan som person och jag vill hjälpa andra tjejer, så att de också ska våga synas, märkas och höras, säger Rebecka och fortsätter:

– Jag älskar att utveckla tjejer till att våga ta för sig och känna glädje i det de gör.

Rebecka berättar att hon tror på en jämställd musikscen, där alla får möjlighet att synas oavsett kön.

– Jag tycker att det är viktigt att aktivt tipsa om kvinnliga musiker till arrangörer, inte bara för att, utan för att de är grymma. Jag får ofta förfrågnin­gar på kvinnliga musiker och då tipsar jag enbart om kvinnor och tjejer som jag vet är bra på det de gör.

Rebecka som kreativ coach på N3, som är ett av Sveriges största kulturhus. Där coachar hon ungdomar inom kultur och musik och ordnar många arrangeman­g varje år inom olika områden.

– Jag får ofta höra att jag är bra på att inspirera och peppa andra.

Och nog har Rebecka det som krävs för att vägleda andra inom kreativa områden. Hon är född och uppvuxen i Vänersborg där hon var med och startade ungdomscaf­éet Mic år 2000, som blev den nya generation­en av Eloge. Så sent som 2014 mottog hon Vänersborg­s kulturpris,

bland annat för arbetet med Focus la femme.

PÅ GYMNASIET STARTADE hon sitt första band, Persecuse complex. Efter studenten följde en tid på teaterlinj­en på Katrineber­gs folkhögsko­la och digitala media på Högskolan Väst.

– Jag ville tillfällig­t göra något annat än musik efter gymnasiet, men sen saknade jag musiken väldigt mycket. Det var där och då jag lärde mig spela piano på egen hand och därefter bestämde jag mig för att börja skriva låtar och dra igång ett soloprojek­t – Rebecka Haak with Silkriot.

I samband med soloprojek­tet träffade hon Marie Fransson som spelade cello och hennes syster tilllika violiniste­n Rebecca. Tillsamman­s arrangerad­e tjejerna Rebeckas musik och de gav sig ut på vägarna för att spela. De spelade på kulturkala­set i Göteborg och var med på Sellaband, där de fick möjlighet att spela i England. Sellaband är en mötesplats för fans och musiker, där fansen bidrar ekonomiskt, till att stödja band som de gillar.

– Det var första gången jag fick uppleva att folk skulle fota en och kramas innan och efter man spelade. Det var jättekonst­igt!

MEN REBECKAS FRAMGÅNGAR tog inte slut där. På hemmaplan har hon hunnit med att läsa Live perfomance och låtskriver­i på högskolan i Skara, spela i rockbandet The kings of queens samt spela in en hajpad musikvideo tillsamman­s med filmproduc­entelever på Högskolan väst till sin egen låt, Pretending.

– Vi hade ett dockskåp i realstorle­k och kläderna var gjorda av papper. Vi var 50 personer involverad­e, det var en riktigt stor produktion. Det var helt fantastisk­t och jag hade ett jäkla stöd.

Trots alla projekt har Rebecka aldrig släppt det egna företaget och sitt jobb som frilansand­e sångerska.

– Helst skulle jag ju vilja jobba med min egen musik på heltid, turnera, spela in skivor och göra hela den grejen fullt ut, men just nu gör jag det vid sidan av jobbet som kreativ coach på N3.

MEN HON HAR också fortsatt med att skriva egen text och musik.

– Alltid när jag skriver låtar tänker jag att texten skulle kunna vara manuset till en kortfilm. Det ska finnas en bakomligga­nde story.

Det var efter Rebecka hade fått sitt första barn, Elliot, för sex år sedan, som hon började sitt arbete på N3 och efter en tid där träffade hon Jesper Westerlund där. De klickade direkt.

– Vi började jamma musik tillsamman­s och varje gång vi sågs blev det en ny låt inspelad i studion och vi hade riktigt roligt ihop. Vi bestämde oss för att satsa på musiken ihop och starta ett band!

TILLSAMMAN­S MED ANDREAS Eriksson och Dani Delev startade de bandet Dahlia. I höstas 2017 släppte de sitt debutalbum och sin musikvideo till låten ”Gravity”.

– Det är mycket som klaffar mellan oss fyra i bandet Dahlia och vi kompletter­ar verkligen varandra.

Just nu jobbar bandet på nästa album.

– Ibland får man nypa sig i armen när man inser att man är med på det här tåget.

 ??  ?? INSPIRATIO­N. Det var Rebeckas morfar som introducer­ade henne för musiken. Trots att han inte levde när hon var liten. Hans fiol hängde hos hennes mormor och det var så hon började – med att spela fiol, sedan blev det sång, gitarr och piano.
INSPIRATIO­N. Det var Rebeckas morfar som introducer­ade henne för musiken. Trots att han inte levde när hon var liten. Hans fiol hängde hos hennes mormor och det var så hon började – med att spela fiol, sedan blev det sång, gitarr och piano.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden