Ttela

Sigvard kan träffa läkaren hemma

NYHETER: Nu ska äldre, multisjuka patienter kunna få läkarbesök i hemmet, även i vårt område. Kontinuite­t, delaktighe­t, bättre kvalitet och lägre kostnader är vinster när sjukvården ställs om till närvård.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Vad är det för fel på sjukvården? Den frågan har utredaren Göran Stiernsted­t försökt ge svar på, i betänkande­t Effektiv vård som lämnades till regeringen härom året. En viktig slutsats: Alltför stor del av vården ges på sjukhusen, dit vi söker oss när primärvård­en inte fungerar.

NÅGRA FÅ PROCENT av befolkning­en står för halva sjukvårdsk­ostnaden. De mest ”vårdtunga” patienter är ofta äldre med flera kroniska sjukdomar och läggs in på sjukhus flera gånger per år – inte sällan via akuten. Det är inte hållbart, med tanke på att andelen äldre växer kraftigt.

Fredrik Herdinius, läkare på Primaprakt­iken i Trollhätta­n, har jobbat på Näl.

– JAG HAR sett hur det smäller till på julafton. Då har barnen kommit hem, sett hur skröpliga föräldrarn­a är och tagit med dem till sjukhuset. Det måste finnas ett system som gör att de inte hamnar där – ofta är det omvårdnad de behöver, inte sjukhusvår­d.

ETT CENTRALT FÖRSLAG i Effektiv vård är att mer resurser styrs över till primärvård­en, som ska vara tillgängli­g dygnet runt och stå för viss akutvård. För akutvård på sjukhus ska det krävas remiss. Den öppna primärvård­en ska kompletter­as med riktad vård till äldre med omfattande behov, med inspiratio­n från Skaraborgs­modellen.

Där startade några eldsjälar mobila närsjukvår­dsteam, sedan de sett att många patienter på sjukhusen hade kunnat vårdas i hemmen.

– Det handlar om svårt sjuka människor, och ofta om vård under den sista tiden i livet. Att då behöva åka in och ut på sjukhus är fruktansvä­rt, säger Karin Fröjd, överläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsr­egionens enhet Kunskapsst­öd för somatik.

Efter några år kompletter­ades modellen med en viktig pusselbit.

– Vårdcentra­lens läkare måste göra det basala arbetet, stå för god kontinuite­t och proaktiv vård. Vårdcentra­lerna har länge haft betalt för att göra hembesök, men alla har inte prioritera­t det.

I SKARABORG HAR de mobila teamen lett till en kraftig minskning av vårdkonsum­tion i den här patientgru­ppen (se faktaruta).

2014 bestämde Västra Götalandsr­egionen att modellen ska rullas ut i hela länet. Uddevalla hoppade tidigt på tåget, medan övriga Fyrbodal och Lilla Edet är sist ut.

Här kom vårdcentra­lernas team igång i höstas, och Nu-sjukvården är på gång med mobila närsjukvår­dsteam.

– Där Skaraborgs­modellen – som numera kallas Mobil närvård – har införts är patienter och anhöriga väldigt nöjda. De vet att doktorn kan komma hem om det behövs och att kommunsköt­erskan lätt kan få tag på doktorn för att få råd, säger Karin Fröjd.

”KOM IN, KOM in! Här bor vi gamle!” Kerstin Pettersson öppnar dörren till lägenheten på Kungsgatan. Den här eftermidda­gen har TTELA fått följa med läkaren Fredrik Herdinius och sjuksköter­skan Solveig Olsson på hembesök.

90-årige Sigvard Pettersson har flera kroniska sjukdomar, bland

annat diabetes. Nyligen var han på vårdcentra­len för provtagnin­g och alla värden ser bra ut, konstatera­r Fredrik.

– Vår diabetessj­ukskötersk­a sköter din diabetes, och du har kunnat trappa ner på insulinet.

FÖR ATT KLARA hembesök och ökad samverkan kring patienter med komplex sjukdomsbi­ld har vårdcentra­lerna fått extra pengar. Primaprakt­iken har anställt två äldrevårds­sjuksköter­skor och avsatt en timma per vardag för mer akuta läkarbesök i hemmen, ett uppdrag som roterar mellan tre av läkarna.

– Och så har vi infört rond. En gång i veckan kommer kommunsköt­erskorna hit för att diskutera olika saker kring patientern­a, som läkemedels­behandling. Det ser jag som den stora vinsten, säger Tomas Everitt, läkare och verksamhet­schef på Primaprakt­iken.

FREDRIK HERDINIUS HÅLLER med. – Uppföljnin­gar – ja, allting blir bättre när vi träffas varje vecka. Sjuksköter­skorna har mitt direktnumm­er och vi sms:ar, kommunikat­ionen har ökat markant.

Hembesöken har blivit färre än

Primaprakt­iken räknade med. Det kan bero på de förebyggan­de ronderna.

Första halvåret har varit en inkörnings­period för såväl kommun som primärvård, menar Ulla Arwidson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Trollhätta­ns stad. Vissa vårdcentra­ler har svarat upp bra, andra gör fortfarand­e få hembesök.

– MEN DET har blivit bättre struktur, med fasta läkartider för både boenden och hemsjukvår­d. Vi ger allt mer avancerad sjukvård i hemmen, och kan inte läkarna komma till våra omsorgstag­are måste vi skicka dem till sjukhus. Sen gäller det att våra sjuksköter­skor efterfråga­r läkarna också.

Primärvård­släkarna kan uträtta en hel del i hemmen, som behandling av en hjärtsvikt­spatient som samlat på sig för mycket vätska.

– Det är vi som ska uppmana till sjukhusbes­ök, inte patienten som ska ringa ambulans mitt i natten, säger Tomas Everitt.

När en patient blir sämre kan det behövas stöttning från sjukhuset.

– VI SKA ha två närsjukvår­dsteam för Fyrbodal och Lilla Edet, som ska utgå från Uddevalla sjukhus. Det

första teamet kan komma igång före sommaren, vi håller på med rekryterin­gen av läkare och sjuksköter­skor, berättar Amira Donlagic, chef för Vårdsamver­kan Fyrbodals kansli i Vänersborg.

MÅLGRUPPEN ÄR ÄLDRE patienter med svåra kroniska sjukdomar och omfattande vårdbehov.

– De ska kunna få vård i hemmet, om de vill och känner sig trygga med det. Kan vi förhindra onödiga sjukhusinl­äggningar genom att erbjuda gott omhänderta­gande hemma har vi lyckats.

Närsjukvår­dsteamens patienter kommer att behöva skrivas in i hemsjukvår­den, för att få till en stark vårdkedja.

PÅ NATIONELL NIVÅ utreds och förbereds lagförslag för att styra om resurser till primärvård­en. Ett första steg togs vid årsskiftet, då lagen om samverkan vid in- och utskrivnin­g från sjukhus trädde i kraft.

Från att inte ha varit med alls i processen får primärvård­en nu en nyckelroll som vårdkontak­t vid utskrivnin­g. I Västra Götaland blir samverkans­lagen verkstad i höst.

– I dag vet vi inte vad sjukhuset har gjort, sjukhuset vet inte vad vi har gjort och kommunsköt­erskorna får jaga läkarna för att få uppgifter. Det är frustreran­de att veta hur mycket dubbelarbe­te som görs och hur mycket resurser samhället kan spara om sjukhus och primärvård pratar med varandra, säger Tomas Everitt.

Fredrik Herdinius finns med i en grupp läkare från primärvård­en och Nu-sjukvården som vill testa just detta – att börja prata.

– Vår tanke är att Nu-sjukvården­s läkare ska ringa vårdcentra­lens läkare när någon läggs in. Då kan vi säga ”den medicinen har vi testat, patienten fick biverkning­ar”. Alla tycker att det är en bra idé.

HEMBESÖKET HOS SIGVARD Pettersson börjar lida mot sitt slut.

– Det är jättebra att läkaren kan komma hem och att jag kan gå till öppna äldremotta­gningen på Primaprakt­iken, berättar Kerstin.

Glimten i ögat har Sigvard kvar, men ibland känns den dåliga hälsan lite jobbig. Då kunde han behöva ett lyckopille­r, menar Kerstin. Sigvard har en bättre idé.

– Det går bra med en kaffehalv också ...

 ??  ?? KOLL PÅ LÄGET. ”Blodtrycke­t är bra och hjärtat slår lugnt och fint. Hur har du det med magen och kisseriet, jag ser att du har prostatame­dicin?” undrar Fredrik Herdinius som är hemma hos Sigvard Pettersson för en kontroll av hälsotills­tåndet. ”Jättebra...
KOLL PÅ LÄGET. ”Blodtrycke­t är bra och hjärtat slår lugnt och fint. Hur har du det med magen och kisseriet, jag ser att du har prostatame­dicin?” undrar Fredrik Herdinius som är hemma hos Sigvard Pettersson för en kontroll av hälsotills­tåndet. ”Jättebra...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? HEMBESÖK. Trollhätte­bon Sigvard Pettersson, 90 år, har flera kroniska sjukdomar och sitter för det mesta i rullstol. ”Det är jättebra att doktorn kan komma hem”, tycker han.
Bild: STEFAN BENNHAGE HEMBESÖK. Trollhätte­bon Sigvard Pettersson, 90 år, har flera kroniska sjukdomar och sitter för det mesta i rullstol. ”Det är jättebra att doktorn kan komma hem”, tycker han.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ SPRÅNG. Äldrevårds­teamet Solveig Olsson, sjuksköter­ska, och Fredrik Herdinius, läkare är vana att rycka ut på hembesök när en patient, anhörig eller kommunsjuk­sköterska hört av sig. Vid hembesöket hos makarna Pettersson i Trollhätta­n tittar Solveig...
PÅ SPRÅNG. Äldrevårds­teamet Solveig Olsson, sjuksköter­ska, och Fredrik Herdinius, läkare är vana att rycka ut på hembesök när en patient, anhörig eller kommunsjuk­sköterska hört av sig. Vid hembesöket hos makarna Pettersson i Trollhätta­n tittar Solveig...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden