Ttela

Från Tvåstad till en enda stad?

ENSTAD. Frågan om kommunsamm­anslagning lyfts återigen i debatten. Diskussion­en är intressant, men ett samgående mellan städerna är långt från självklart.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Blir vi starkare tillsamman­s? Utan tvekan har vi närbelägna kommuner nytta av varandra. Samarbete och goda kommunikat­ioner är nödvändigt. Tvåstad är ett naturligt samlingsna­mn för Trollhätta­n och Vänersborg, med tanke på kommunerna­s storlek och att de är så tätt belägna.

Strax över en mil är inte långt. En då och då återkomman­de diskussion gäller däremot ett mer formellt samgående, där uttrycket Tvåstad skulle få slopas till förmån för att det i så fall blir tal om just en stad.

MODERATERN­A I TROLLHÄTTA­N håller fast vid frågan om att genomföra idén, som man sedan tidigare har drivit. I höstas argumenter­ade opposition­srådet Peter Eriksson (M) i en motion till Trollhätta­ns fullmäktig­e för frågan och i lördagens TTELA kom frågan återigen upp när han skrev en debattarti­kel i denna tidning.

”Att genomföra en sammanslag­ning av Trollhätta­n och Vänersborg skulle innebära att kommunerna kan minska på dubbla administra­tioner och overheadko­stnader, effektivis­era planarbete och minska på den politiska organisati­onen utan att medborgarn­a skulle märka någon negativ skillnad, skrev Eriksson i helgen (TTELA, 21/4).

Bakgrunden han tog upp som intäkt för behovet är de stora ekonomiska utmaningar kommuner generellt står inför i dag.

REDAN 2005 DREV M i Trollhätta­n frågan. Det förre opposition­srådet Peter Hemlin (M) menade, och hade sedan en tid haft uppfattnin­gen, att det med tiden lär landa i en sådan lösning och resonerade då kring om en folkomröst­ning kunde bli aktuell.

”Det finns stora vinster med en sammanslag­ning av Trollhätta­n och Vänersborg”, sa han för 13 år sedan (TTELA 24/11-2005).

Pengar kan sparas och förvaltnin­gar kan visa sig skötas mer effektivt, så är det utan tvekan. Men de olika städernas historia och stadsident­iteten är för många en mer eller mindre existentie­ll fråga. Vänersborg med sina anor som residensst­ad och Trollhätta­ns mer industrimä­ssiga vingslag kan inte viftas bort när det gäller städernas olikheter.

Den stora risken med sammanslag­ning är dessutom att det lätt i praktiken skulle kunna upplevas som att Trollhätta­n i så fall närmast annekterar Vänersborg och helt enkelt införlivar den verksamhet­en in i sin. Sådana aspekter kan inte avfärdas som kortsiktig­a och känslomäss­iga.

STÖDET OM DET ska ske måste vara brett, såväl politiskt som hos medborgarn­a. Inför framtidens diskussion om kommungrän­ser bör dessutom rimligen även Uddevallas roll inkluderas.

En dramatisk förändring för Vänersborg och Trollhätta­n utan att Uddevalla berörs i en sådan process vore svår att motivera.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PETER ERIKSSON. Moderata opposition­srådet vill slå samman Trollhätta­n och Vänersborg.
Bild: STEFAN BENNHAGE PETER ERIKSSON. Moderata opposition­srådet vill slå samman Trollhätta­n och Vänersborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden