Ttela

KD ungdomsför­bund: Avskaffa public service!

- JONATHAN DERNEBORG

Tv-avgiften har spelat ut sin roll. Men i stället för att slopa den väljer regeringen att göra den obligatori­sk. Kristdemok­ratiska ungdomsför­bundet (KDU) vill skrota tv-avgiften, lägga ner Radiotjäns­t och göra radio- och tvinnehav helt avgiftsfri­tt.

Från och med den 1 januari 2019 kommer alla över 18 som betalar skatt också tvingas att betala tv-avgift. Detta gäller även den som av ekonomiska skäl inte har en tv-mottagare hemma.

PUBLIC SERVICEFÖR­ETAGEN SVERIGES Television, Sveriges Radio och Utbildning­sradion ägs av en statlig förvaltnin­gsstiftels­e som består av politiker som utses av regeringen. Regeringen utser också den granskning­snämnd som ska tillgodose att programinn­ehållet förblir opartiskt, som består av före detta anställda journalist­er på företagen. En anmälan till Granskning­snämnden leder sällan till att någon fälls.

Vi behöver ingen propaganda­myndighet som talar om för oss vad vi ska tycka. Public service är statens förlängda arm in i ditt vardagsrum.

De som försvarar public service brukar lyfta fram att det är viktigt att medborgarn­a nås av samhällsin­formation i samband med kriser, exempelvis om Sverige hamnar i krig eller hotas av naturkatas­trofer. Det tycker vi också. Men i dag finns det redan en överenskom­melse mellan Radioutgiv­areförenin­gen, SOS Alarm och Räddningsv­erket som ger staten (MSB) rätt att bryta sändningen i samtliga kanaler för att gå ut med Viktiga Meddelande­n till Allmänhete­n (VMA), om så behövs. Detta behöver vi inget public service för, i synnerhet inte ett som vi tvingas betala tusentals kronor till varje år.

Public service fyller ingen funktion i dagens medielands­kap. Därför vill KDU avskaffa det. Då kan vi även lägga ner Radiotjäns­t, som äter upp din tvavgift för att finansiera jakten på dem som inte betalar.

DET FINNS INGET egenvärde i att behålla tv-avgiften i någon form. Ända sedan vårt parti bildades, har vi slagits för en fri och obunden television med ett stort kanalutbud. Vi kan inte acceptera att en viss sorts tv-kanal gynnas på bekostnad av andra. SVT, SR och UR måste bära sina egna kostnader. Vi i KDU vill ha en fri och från staten obunden television med lika spelregler för alla, som heller inte kostar mer än det kanalpaket du betalar idag. Med vårt förslag blir radiooch tv-innehav avgiftsfri­tt.

CARL OLLEHÄLL (KD)

fritidspol­itiker, Sotenäs

Ordförande för KDU Fyrbodal

 ?? Bild: VEGARD GRØTT ?? UTAN AVGIFT. Tv-avgiften har spelat ut sin roll.
Bild: VEGARD GRØTT UTAN AVGIFT. Tv-avgiften har spelat ut sin roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden