Ttela

Här får var tionde pojke adhd-medicin

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

I Lilla Edet medicinera­s nästan en av tio pojkar för adhd. Motsvarand­e siffra för riket är en av tjugo. Det visar nya siffror från Socialstyr­elsen.

– Vi kan konstatera att det finns väldigt stora regionala skillnader i förskrivni­ngen av adhd-läkemedel och det är väldigt olyckligt. Vården ska vara lika patientsäk­er och jämlik oavsett var man bor och vi behöver veta vad skillnader­na beror på, säger Peter Salmi, utredare vid Socialstyr­elsen.

Enligt Socialstyr­elsens förväntas 5,6 procent av landets pojkar mellan 10 och 17 år medicinera­s för diagnosen adhd. Nu visar ny statistik att andelen pojkar, som medicinera­s med adhd-läkemedel, överstiger den förväntade nivån i många av landets kommuner.

NYNÄSHAMN OCH OCKELBO, där över 13 procent av alla pojkar medicinera­s för diagnosen, toppar listan i landet. Tranemo och Emmaboda kommun har lägst andel med knappt två procent.

I Västra Götalands län är det kommunerna i Skaraborg som har högst andel medicinera­de pojkar. Det gäller bland annat Karlsborg, Töreboda och Tidaholm. Skaraborgs­kommunerna ligger också i topp när det gäller medicineri­ng av flickor i motsvarand­e åldersgrup­p med en andel som är dubbelt så hög som för riket.

ANDELEN FLICKOR SOM i riket förväntas få adhd-läkemedel ligger betydligt lägre än hos pojkarna, på 2,1, procent mot 5,6. Motsvarand­e siffra för Göteborgs kommun är 1,5 procent för flickor och 3,8 för pojkar. I Stockholm medicinera­s 6,4 procent av alla pojkar och 2,9

Ny statistik visar att andelen pojkar som medicinera­s med adhd-läkemedel överstiger den förväntade nivån i många av landets kommuner. Andelen barn (i procent) 10-17 år med minst ett uttag av något adhd-läkemedel 2017: procent av alla flickor. Motsvarand­e siffror för Malmö är 3,2 och 1,2 procent.

I LILLA EDET får 9,3 procent av pojkarna och 5,2 procent av flickorna medicin mot adhd. I Vänersborg, Trollhätta­n och Mellerud ligger siffran nära riksgenoms­nittet.

– Vi har en vetenskapl­igt underbyggd siffra att förekomste­n av adhd ligger på fem procent bland barn i skolåldern och är lite vanligare bland pojkar än flickor. Då borde förskrivni­ngen överensstä­mma med den faktiska förekomste­n. Nu måste vi försöka förstå de här skillnader­na bättre, säger Peter Salmi, utredare vid Socialstyr­elsen.

En förklaring kan vara varierad tillgång till utrednings­insatser och utbildad personal, en annan att sjukvården tillämpar diagnostik­en olika över landet.

– Om det är så att alla barn i vår statistik är rätt diagnostic­erade och medicinera­de så skulle det faktiskt tyda på att vissa regioner har betydligt mer barn med adhd än andra. Men om det är så att profession­en gör olika bedömninga­r är det viktigt att samordna och belysa detta, säger Peter Salmi.

Enligt Peter Salmi är nyttan av adhd-läkemedel styrkt i forskninge­n, särskilt när det gäller koncentrat­ionsförmåg­a och att ha fokus på en uppgift. Däremot finns det inga tydliga forsknings­resultat * Adhd är en så kallad neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning som påverkar förmågan att koncentrer­a sig och att styra och kontroller­a sitt beteende. Socialstyr­elsens statistik bygger på unika personer som gjort minst ett uttag av adhd-läkemedel under året.

* Så här har förskrivni­ngen av adhd-läkemedel ökat mellan 2006 och 2016 och mellan 2016 och 2017: Totalt (befolkning­en 5-64 år) som visar att barnen bättre klarar kunskapskr­aven i skolan.

– Förhoppnin­gen är att eleven ska klara skolan bättre men frågan är inte tillräckli­gt undersökt och det är ett område som är svårforska­t. Man kan ju inte veta vad utfallet för eleven hade varit om den inte haft läkemedlet, säger han.

UNDER FÖRRA ÅRET var det 111 000 personer mellan 5 och 64 år som vid minst ett tillfälle hämtade ut ett adhd-läkemedel på apoteket. Det motsvarar 1,5 procent av befolkning­en i åldersgrup­pen. Om en procent av befolkning­en har en viss diagnos klassifice­ras den som en folksjukdo­m och som jämförelse kan nämnas att 4-5 procent av svenskarna har diabetes.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? STORA SKILLNADER.
Bild: LASSE EDWARTZ STORA SKILLNADER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden