Ttela

Tar emot samtalet ingen vill få

VÄNERSBORG/GÖTEBORG: BEMANNAR MINDS SJÄLVMORDS­LINJE Caroline Karlsson från Vänersborg tar emot samtal från människor som mår dåligt och som har tankar på att ta sitt liv. – De jobbigaste samtalen är när unga människor eller barn hör av sig, det blir så på

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

– Vissa samtal börjar med att den stödsökand­e står på en bro eller en perrong, berättar Caroline Karlsson.

Hon är volontär på Minds självmords­linje, en anonym stödlinje dit unga som gamla varje dag hör av sig för att få prata med en medmännisk­a.

– Då är det fint att vi finns och ger personen möjlighet att sätta ord på det som är jobbigt och tungt just i stunden, säger Anette Jäderberg, verksamhet­sledare på Mind i Göteborg.

CAROLINE, SOM BOR i Vänersborg, har varit volontär sedan i januari. Hon berättar att en vän till henne tipsade om att man kunde bli volontär. Caroline kände att hon kunde göra en insats, att hon haft både självmord och psykisk ohälsa i sin närhet spelade också in.

Sedan starten i januari har det blivit många resor ner till Göteborg och många pass vid telefonen och framför datorn. Anette Jäderberg berättar att Caroline redan gjort fler pass än vad många volontärer gör på ett år.

– I början kunde jag känna en maktlöshet. Nu när jag suttit på linjen ett tag, vet jag att det går att nå fram till personerna, vilket gör en lugnare, berättar Caroline och fortsätter.

– De tyngsta samtalen är när unga människor eller barn hör av sig, men också när de som hör av sig är självmords­nära, då blir det påtagligt. I ett sådant samtal är det viktigt att behålla lugnet och att inte försöka hitta lösningar på den stödsökand­es problem, utan det handlar snarare om att bara våga stanna kvar i det och bemöta personen i det den är i där och då, lyssna och stötta. Det räcker väldigt långt.

DET ÄR VIKTEN av att vara närvarande i samtalet och nå fram som både Anette och Caroline lyfter fram som det viktigaste. De som jobbar på Mind är noga med att inte ta ställning och att deras jobb handlar om att lyssna.

– Många berättar saker de inte sagt till någon annan tidigare. Vi dömer ingen, utan möter alla människor öppet och fördomsfri­tt, säger Anette Jäderberg.

Telefonlin­jen och chatten är öppen mellan 06-24 alla dagar i veckan året runt. Övriga tider hänvisas de som hör av sig till jourhavand­e präst. En majoritet av de som hör av sig är unga människor och det är fler kvinnor än män.

– Eftersom nästan 70 procent av alla självmord begås av män jobbar vi aktivt för att nå dem.

SAMTALEN HANDLAR OFTA om självmords­tankar, psykisk ohälsa eller ensamhet.

– Man får möta många tunga ämnen. Några av dessa kan exempelvis vara själv skadebetee­nden, depression, mobbning, ätstörning­ar eller att man möter människor som varit utsatta för sexuella övergrepp eller andra typer av traumatisk­a upplevelse­r berättar Caroline.

FÖRUTOM KONTORET i Göteborg finns Mind i Stockholm, Malmö, Halmstad och Umeå. Verksamhet­en bygger på volontärer och sammanlagt finns det 300 stycken. 30 av dessa jobbar på Göteborgsk­ontoret.

– På vår hemsida kan man anmäla sig om man är intressera­d av att bli volontär, berättar Anette.

Volontärer­na får stödsamtal regelbunde­t och de jobbar aldrig ensamma.

– Vi bollar mycket och finner stöd i varandra, säger Caroline.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? TUNGA SAMTAL. Caroline Karlsson från Vänersborg är volontär på Minds självmords­linje. Hon berättar att det viktigaste är att nå fram till den som söker hjälp.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON TUNGA SAMTAL. Caroline Karlsson från Vänersborg är volontär på Minds självmords­linje. Hon berättar att det viktigaste är att nå fram till den som söker hjälp.
 ??  ?? Anette Jäderberg, verksamhet­sledare Mind i Göteborg.
Anette Jäderberg, verksamhet­sledare Mind i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden