Ttela

Från Vänersborg till New York

Sist TTELA skrev om segelbåten S/Y Anna Perenna, och den vänersborg­ska besättning­en bestående av Johan Wildering och Jocke Hallgren, hade de precis kommit till den spanska partyön Ibiza. Nu är det dags för uppdaterin­g, och många äventyr har hunnits med se

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

När TTELA ringer upp Johan Wildering klockan 15, så är klockan 9 på Barbados. Då har han precis ätit grötfrukos­t på segelbåten som varit hans hem det senaste året – S/Y Anna Perenna, som anlände i Karibien för drygt två veckor sedan.

Siktet var först inställt på Grekland, men väl ute på resande fot kände Johan att tiden inte var kommen för honom att återvända till Sverige än.

Jocke återvände till Sverige när de anlänt till södra Spanien, men ensamt blev det inte på båten.

– Efter att Jocke åkte hem har kompisar flugit ner och seglat med mig i sträckor.

FRÅN SPANIEN SEGLADES Anna Perenna mot Marocko och vidare ut mot Kanarieöar­na. Rutten fortsatte längs den västafrika­nska kusten till Kap Verdeöarna. Sedan följde en lång och tidvis tuff resa över Atlanten.

– Det var 16 dygn utan uppkopplin­g, och utan att se en endaste båt. I början var det lite nervöst, men tiden gick extremt snabbt till slut.

– Vi har haft jättebra vindar hela vägen. Det var lite tufft runt Marocko, det var blåsigt runt Kanarieöar­na.

FRAMÖVER STYRS KOSAN söderöver för att fortsätta utforska Karibiens öar, och det verkar inte gå någon nöd på S/Y Anna Perennas besättning.

– Snorklinge­n är helt fantastisk här. Djurlivet är mycket rikare här än i Medelhavet. Vi har bland annat sett sköldpaddo­r.

Resan tar dock inte slut i Karibien och planerna är ännu många.

– Jag vill segla längs USA:S kust in till New York. Det hade varit häftigt att glida in bland alla höghusen med en båt som seglat ända från Vänersborg, säger Johan. Är New York slutdestin­ationen?

– Kanske, svarar Johan.

ATT VARA UTE och fara har medfört utmaningar, erfarenhet­er och äventyr – men det finns trots allt aspekter av hemmet som ibland skapar hemlängtan.

– Jag saknar hunden därhemma och familjen.

”Det var 16 dygn utan uppkopplin­g, och utan att se en endaste båt.”

JOHAN WILDERING

 ?? Bild: PRIVAT ?? VILL MER. Äventyren väntas bli fler för S/Y Anna Perenna.
Bild: PRIVAT VILL MER. Äventyren väntas bli fler för S/Y Anna Perenna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden