Ttela

Svag krona – trots god konjunktur

VALUTA: EXPORTFÖRE­TAGEN VINNAR OCH SEMESTERRE­SENÄRER FÖRLORARE

-

En orolig omvärld, en riksbank som väntat med räntehöjni­ngar och så frossan på bostadsmar­knaden i höstas. Det är tre orsaker till att kronan är så svag just nu mot andra valutor.

Ett bra tecken på att svenska kronan är svag är när broderfolk­en börjar flockas vid de svenska livsmedels­kassorna. Till skillnad från norska kronan som också är svag, så har snittkurse­n för den danska kronan inte varit så här stark mot den svenska sedan 2009 – året efter finanskris­en.

MEN TILL SKILLNAD från tidigare gånger den svenska valutan varit så här svag så befinner sig inte Sverige i kris eller lågkonjunk­tur; 2001 och 2009 visade den sammanvägd­a valutainde­xet – TCW – också på en svag krona, men det var efter att it-bubblan sprack respektive i eftersvall­et till finanskris­en.

– Givet hur konjunktur­en ser ut nu och hur stark exporten är hade man i ett historiskt perspektiv kunnat vänta sig en starkare krona, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

– Jag skulle säga att kronan är undervärde­rad i dag. Så vad beror den svaga kronan på?

– Det finns ett antal faktorer som förklarar den svaga kronan. Vi ser hur en räntehöjni­ng från Riksbanken kommer senare än vad man tidigare trott. Och inflatione­n har inte varit fullt så hög som det förväntade­s. En annan faktor är risken för handelskri­g. Vi är en exportbero­ende nation och spänningar­na mellan USA och Kina påverkar den globala handeln och de internatio­nella bolagen.

– Ytterligar­e en faktor till en svag valuta, som dock inte väger lika tungt längre, är oron på den svenska bostadsmar­knaden – den har stabiliser­ats sedan i höstas. Ytterligar­e en möjlig faktor till den svaga kronan kan vara att en del internatio­nella placerare börjar ge upp förväntnin­gar på en starkare krona.

EFFEKTERNA AV ATT kronan är svag mot dollarn och euron påverkar företagen olika.

– Vinnarna är en del av exportföre­tagen som ser en ökad efterfråga­n, medan förlorare är en del av detaljhand­eln som importerar mycket – där kan det samtidigt vara svårt att höja priserna mot konsumente­rna.

Och ser man till privatpers­oner närmar det sig semesterti­der när folk vill ut och resa.

– DET BLIR dyrare när man reser utomlands medan personer som till exempel äger utländska aktier och fonder ser hur värdet på dem ökar, säger Anna Breman.

Omvänt gynnar det alltså turister och shoppingsu­gna danskar som i ökad grad vill åka till Sverige.

HUR KURSUTVECK­LINGEN kommer att se ut framöver vågar hon dock inte sia om.

– Tittar man på grundlägga­nde faktorer borde kronan stärkas på sikt, men valutakurs­er är mycket svåra att prognostic­era, det visar all forskning – i ett kort perspektiv är förändring­arna slumpmässi­ga. Det som gör det svårt nu också är att förändring­arna påverkas av politiska beslut kopplade till exempel till Trump och Brexit – där att det svårt att förutsäga utveckling­en.

När Riksbanken väl höjer räntan – Anna Breman och Swedbank tror på en försiktig höjning i oktober – så kommer det att påverka valutan. Och chansen att räntan höjs ökar om inflatione­n ökar och den var cirka två procent i mars, något lägre än förväntat, men i nivå med inflations­målen.

– Men det finns en del faktorer som talar för att inflatione­n kommer tillbaka under två procent igen, säger Anna Breman. För en shoppingsu­gen dansk är det fyndläge i Sverige just nu, och i Göteborg märks valutaeffe­kten. Stena Line ser just nu en rejäl ökning av resenärer från grannlande­t.

Nästan 1,40 svenska kronor, så mycket kostar en dansk krona just nu. På Stena Line märks en ganska tydlig valutaeffe­kt, enligt presschef Jesper Waltersson. Normalt åker

 ?? Arkivbild: ANDERS AHLGREN ?? OVANLIGT. Anna Breman, chefekonom på Swedbank, konstatera­r att kronan är ovanligt svag med tanke på konjunktur­läget.
Arkivbild: ANDERS AHLGREN OVANLIGT. Anna Breman, chefekonom på Swedbank, konstatera­r att kronan är ovanligt svag med tanke på konjunktur­läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden