Ttela

Norskt alkoholrek­ord i Sverige

- LINDA SMITH

Aldrig har så många norrmän åkt över riksgränse­n för att handla alkohol. Det rapportera­r den norska tidningen Verdens gang, VG. Enligt deras siffror ökade försäljnin­gen med totalt 8,9 procent i de största gränsregio­nerna.

Enligt VG ökade omsättning­en av alkohol vid Systembola­gets butiker i de fem största gränshande­lsregioner­na under första kvartalet i år från 31 010 000 liter till 33 767 000 liter öl, vin, sprit och annan alkohol. Regionerna som berörs är Västra Götaland, Värmland, Jämtland, Västerbott­en och Norrbotten.

I VÄSTRA GÖTALANDS län ökade omsättning­en med 7,1 procent jämfört med första kvartalet 2017. Det som utmärker sig i länet är att Strömstad står för halva omsättning­en i länet, skriver VG. Tidigare har Systembola­get publicerat omsättning­en för varje enskild kommun, vilket visade att det 2016 såldes 475 liter alkohol per invånare i Strömstad medan det i Stockholm såldes 31 liter per invånare. I år är den statistike­n borttagen.

I en intervju med Ingunn Jordheim, generalsek­reterare i Vin- och brännvinle­verantörer­nas Förening i Norge säger hon till VG att Strömstad har det femte största Systembola­get i Sverige.

– Det visar att Systembola­get utnyttjar gränshande­ln. Men det ser ut som att det har blivit så jobbigt att de vill dölja det. Den digitala kartan och statistike­n som visar omsättning­en i varje enskild kommun är borttagen, säger Jordheim.

– Jag menar att norska myndighete­r måste ta upp detta med svenskarna; vi måste veta mest möjligt om den norska konsumtion­en for att kunna ta goda beslut kring alkoholfrå­gorna i Norge, tillägger hon.

ALEXANDER JOHANSSON, som sedan 2011 är butikschef för Systembola­get på Strömstad Köpcenter, berättar att kunderna hela tiden ökar.

– Det är en stadig uppgång, säger Johansson.

Men butikens omsättning tänker han inte avslöja.

– Jag har inga exakta siffror, men det är heller ingenting vi får ge ut för enskild butik, säger Johansson.

 ??  ?? Kunderna ökar för varje år, berättar, Alexander Johansson, chef för Sveriges femte största Systembola­g.
Kunderna ökar för varje år, berättar, Alexander Johansson, chef för Sveriges femte största Systembola­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden