Ttela

Tar färjan för att shoppa

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

”Lösgodis och naturgodis går också väldigt bra”

jämfört med förra året.

– Toppen är i juli där det är plus 21 procent, säger Waltersson.

– Då är det högsäsong och semesterti­der och de flesta av dem har bokat sig med bil. Sannolikt planerar de för semester i Sverige.

Särskilt tydligt var valutaeffe­kten på skärtorsda­gen på Stena-båtarna.

– En helgdag även i Danmark då vi inte brukar ha mycket resande därifrån. I år hade vi 500 resenärer bara under den dagen, och då tänker man kanske att man tar färjan över dagen för att shoppa billigt i Sverige inför påsk, säger Waltersson.

Att svenskar skulle välja bort Danmark på grund av kronläget är däremot inget som märks i rederiets siffror.

– Tittar man på svenskar som åker dagstur till Danmark är man inte lika känslig för valutakurs­en eftersom man förmodlige­n vill shoppa ombord i huvudsak, och då är det svenska kronor som gäller.

ÄVEN MATBUTIKEN NETTO på Andra Långgatan nära Stena-terminalen har fått allt fler danska kunder, bekräftar regionchef José Riera. Veckan innan påsk var det särskilt tydligt, berättar han.

– I dag skulle jag gissa att cirka tio procent av våra kunder är från Danmark, säger han.

Danskarna handlar i huvudsak lite dyrare varor, enligt Riera.

– Olivolja, delikatess­varor, socker, ost, kylvaror... Vi har egna märkesvaro­r med högre kvalité som sålts mycket mer, säger han.

– Lösgodis och naturgodis går också väldigt bra. Faktum är att vi har en extern leverantör där som kommer och fyller på och det har nästan varit svårt att hänga med.

JOSÉ RIERA Netto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden