Ttela

Halvår eller livs

DANMARK: RÄTTEN DRAR SIG TILLBAKA FÖR ÖVERLÄGGNI­NG

-

Om försvarsad­vokaten får bestämma blir mordåtalad­e Peter Madsen en fri man i veckan. Om specialåkl­agaren övertygar rätten blir ubåtsmanne­n inlåst för livet för mord på journalist­en Kim Wall – eller satt i förvar på obestämd tid.

Sista orden i rättegånge­ns slutminut får den mordmisstä­nkte 47-åringen:

– Jag är riktigt ledsen över det som har hänt.

Åtalet sågas på punkt efter punkt av advokat Betina Hald Engmark. Argumenten forsar ur henne i över tre timmar, och hon kallar åklagarens version för ”en väldigt fint konstruera­d historia”.

– Men den bygger inte på fakta, den bygger inte på bevis, den bygger bara på odokumente­rade anklagelse­r.

Ett trumfkort för försvaret är att dödsorsake­n inte är fastställd – Hald Engmark pekar på andra rättsfall i Danmark där okunskap om dödsorsake­n lett till att mordåtalad­e friats.

ADVOKATEN UPPMANAR RÄTTEN att bortse från medierappo­rteringen och bara ta ställning till det som lagts fram i rätten, att domstolen måste hålla fast vid en fundamenta­l rättsprinc­ip, att hellre fria än fälla.

– Hellre ska tio skyldiga gå fria än att en oskyldig döms, säger hon och betonar att det är åklagaren som har bevisbörda­n.

Peter Madsens förklaring är att Kim Wall dött på grund av ett undertryck i ubåten. Hennes dna på den främre luckan i ubåten visar att hon försökt att ta sig ut där, vilket styrker förklaring­en om en olycka och att hon blivit instängd, hävdar advokaten i slutpläder­ingen.

– Jag medger att det här fallet är svårt för det är så många känslor inblandade.

Gång på gång försöker Hald Engmark slå hål på åklagarsid­ans

 ??  ?? SNART DOMDAGS. Specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen anländer till Köpenhamns byret (tingsrätt). På onsdag kommer
SNART DOMDAGS. Specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen anländer till Köpenhamns byret (tingsrätt). På onsdag kommer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden